• Головна
  • Новини
  • На батьківщині блаженного Симеона Лукача провели наукову конференцію, присвячену його діяльності...

На батьківщині блаженного Симеона Лукача провели наукову конференцію, присвячену його діяльності

28.06.2019, 10:30
На батьківщині блаженного Симеона Лукача провели наукову конференцію, присвячену його діяльності - фото 1
27 червня в селі Старуня, на Івано Франківщині, відбулася регіональна наукова конференція «Богословська і громадсько-культурна діяльність блаженного священномученика Симеона Лукача».

27 червня в селі Старуня, на Івано Франківщині, відбулася регіональна наукова конференція «Богословська і громадсько-культурна діяльність блаженного священномученика Симеона Лукача».

Учасники конференції – науковці прикарпатських світських та духовних вишів, викладачі шкіл, духовенство.

конфренція-1w.gif

Під час конференції звучали доповіді про діяльність блаженного, його служіння, життєвий подвиг, жертву і внесок у розвиток Української Греко-Католицької Церкви.

«Наша конференція організована з метою обговорити життя та діяльність блаженного священномученика Симеона Лукача і епоху, в якій він жив – червоного терору, що поневолював Україну, - розповів співорганізатор заходу о. Віталій Козінчук, доцент Івано-Франківської богословської академії. – Оскільки зараз живемо у незалежній державі, маємо змогу говорити про наших мучеників, популяризувати наших святих».

«Передусім ми тут зібралися, бо блаженний Симеон Лукач є нашим земляком і покровителем, - прокоментував парох Старуні отець Ярослав Середюк. – 2001 року він, власне, був проголошеним блаженним Папою Іваном Павлом ІІ. Отже намагаємося плекати пам'ять про Симеона Лукача, який засіяв тут добре зерно віри і молитви, щоб його знали за межами Старуні».

Про жертовність сповідника віри у своїй доповіді говорив голова Місії Постуляції святих УГКЦ о. Полікарп Марцелюк:«Як зазначав святий Іван Павло ІІ, ХХ століття було одне з найкривавіших століть і символізувало ті жахи, які принесли правлячі тоді тоталітарні режими у різних країнах. Радянська система, наприклад, намагалася, або інструменталізувати церкву - щоб вона ішла на послуги, або знищити. Власне, з фактом репресій пов’язана жертва наших блаженних мучеників, які по-різному прийняли виклики того часу. Господь Бог нам в особливий спосіб через Симеона Лукача показав приклад життя і відданості Христові».

Також присутні на конференції ознайомилися з діяльністю блаженного як духівника Згромадження сестер-мироносиць, з діяльністю духовенства УГКЦ за часів підпілля.