УГКЦ сьогодні відзначає День мирянина

26.06.2019, 13:37
УГКЦ сьогодні відзначає День мирянина - фото 1
Щороку 26 червня Українська Греко-Католицька Церква відзначає День Мирянина. У цей день відбувається Всеукраїнська проща до мощей покровителя мирян блаженного дяка Володимира Прийми на Страдецькій горі Львівщини.

Щороку 26 червня Українська Греко-Католицька Церква відзначає День Мирянина. У цей день відбувається Всеукраїнська проща до мощей покровителя мирян блаженного дяка Володимира Прийми на Страдецькій горі Львівщини.

Про це повідомляє сайт Комісії у справах мирян УГКЦ.

Синод єпископів УГКЦ, який відбувався у Вінніпезі (Канада) у вересні 2012 року, проголосив блаженного Володимира Прийму покровителем мирян.

26 червня 2013 року офіційно проголошено блаженного Володимира покровителем мирян греко-католиків. Відповідну заяву від імені Патріарха УГКЦ Святослава (Шевчука) оприлюднив секретар Синоду єпископів УГКЦ єпископ Богдан (Дзюрах) під час всеукраїнської прощі до відпустового центру у с. Страдч, що на Львівщині.

«Беручи до уваги норми кодексу Канонів Східних Церков, цим декретом, згідно із постановою Синоду єпископів УГКЦ, у рік, коли наша Церква звертає увагу на покликання мирян, торжественно проголошуємо блаженного мученика Володимира Прийму покровителем мирян», — йдеться у документі першоєрарха.

ДОВІДКА

Блаженний Володимир Прийма народився 17 липня 1906 року в с. Страдч. Родина була взірцевою в селі: батько був дяком і секретарем при церкві, брати Володимира, Мирон і Максим, стали священниками.

Володимир Прийма закінчив дяківську бурсу при Митрополитові Адреєві Шептицькому. Був дяком і дириґентом у церкві с. Страдч. Одружився, став батьком чотирьох дітей. Брав активну участь у житті своєї парафії.

Свідки зазначають, що в четвер 26 червня 1941 року дяк Володимир Прийма і отець-доктор Микола Конрад пішли сповідати хвору жінку. По дорозі додому їх наздогнали НКВСівці. Страшно лаючись, вони священника й дяка повели до лісу Бірок й там обох по-звірячому замордували. Тіло дяка Володимира Прийми було дуже покалічене, побите, він мав поламані ребра. Дяк Володимир Прийма засвідчив свою віру в Бога мученицькою смертю.

У 2001 році Папа Іван Павло ІІ під час свого візиту в Україну о. Миколу Конрада і дяка Володимира Прийму проголосив блаженними мучениками Христової Церкви.