• Головна
  • Новини
  • Безцінна знахідка для УГКЦ: віднайдено генеалогію братів Шептицьких...

Безцінна знахідка для УГКЦ: віднайдено генеалогію братів Шептицьких

24.06.2019, 12:15
Вважалося, що документи були знищенні у 1939 році більшовиками.

Для Музею Родини Шептицьких, який планується відкрити у Львові на базі парафії бл. свщмч. Климентія Шептицького завдяки старанням о. Севастьяна Дмитруха вдалося знайти у фондах Національної бібліотеки ім Вернадського безцінні експонати: генеологічні таблиці родини Шептицьких, зібрані і впорядковані батьком - Яном Кантієм Шептицьким, які описували у спогадах очевидці.

Вважалося, що вони були знищенні у 1939 році більшовиками.

Ці документи простежують лінію роду Шептицьких до 1284 року - до часів Галицько-Волинського Королівства. Підтверджують також спорідненість Шептицьких з королівськими домами Італії, Іспанії, Португалії та королем Речі Посполитої Яном ІІІ Собеським.

Також знайшлася грамота про надання у 1871 році імператором Францом Йосифом І графського титулу Шептицьким і надання родинного герба.

З віднайдених матеріалів планують зробити експозицію.

Довідка: Андрей Шептицький (29.07.1865 – 01.11.1944) очолив Українську Греко-Католицьку Церкву 1901 року. Митрополит мав декілька наукових ступенів: доктор права, доктор теології, доктор філософії.

Митрополит Шептицький перший із вищих єрархів Греко-Католицької Церкви почав використовувати народну мову у спілкуванні із вірними.

Як Митрополит, двічі відвідав Росію (1907, 1912) та Білорусь. Сприяв розбудові Російської Греко-Католицької Церкви. Створив апостольський вікаріат для вірних греко-католицької церкви у Боснії. У 1907 році добився призначення єпископа для США, а в 1912 році – для українців в Канаді.

У міжвоєнний період Митрополит Шептицький продовжував роботу з розбудови УГКЦ. За його ініціативи було засновано Львівську греко-католицьку академію (1928р.), Богословське наукове товариство.

Під час Другої Світової війни Шептицький ставив питання про об’єднання всіх християн України навколо Київського Патріархату у єдності з Римським престолом.

Митрополит підтримував діяльність наукових культурно-просвітницьких товариств «Просвіта», «Рідна школа», «Сільський господар».

Заснував Український національний музей, надавав стипендії молодим українським митцям для здобуття художньої освіти у кращих навчальних закладах Європи.

На сьогодні триває процес беатифікації Митрополита Андрея.

Беатифікація (лат. Beatificatio) – це акт зарахування тієї чи іншої особи до лику блаженних, це своєрідний  "нижчий щабель" в процесі підготовки канонізації – безпосереднього зарахування до сонму святих.

16 липня 2015 року Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції кардинала Анджело Амато, СДБ, префекта Конгрегації у справах святих, під час якої затвердив декрети цього відомства, котрі стосуються визнання героїчні чесноти кандидатів на прославу. Першим у цьому списку є слуга Божий Андрей Шептицький, Львівський митрополит УГКЦ.

Підтвердження геройськості чеснот – це один з етапів процесу, після якого для беатифікації потрібно підтвердження чуда, отриманого за заступництвом кандидата на прославу.

У 1947 році видатний український церковний та громадський діяч, архимандрит УГКЦ К.Шептицький, брат Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, був заарештований НКВС, засуджений до позбавлення волі і утримувався у Володимирській в’язниці, де помер 1 травня 1951 року.

2001 року Папа Римський Іван Павло ІІ проголосив архимандрита К.Шептицького блаженним священномучеником.