• Головна
  • Новини
  • У католицькому університеті Америки теологи та молодь обговорили майбутнє УГКЦ у США...

У католицькому університеті Америки теологи та молодь обговорили майбутнє УГКЦ у США

08.06.2019, 18:49

У Католицькому університеті Америки у Вашингтоні 6-7 червня відбулася конференція «Майбутнє Української Католицької Церкви в Північній Америці». Захід став частиною тижневої програми «Від серця до серця», якою стартувало служіння нового митрополита Філадельфійського Бориса Ґудзяка.

У Католицькому університеті Америки у Вашингтоні 6-7 червня  відбулася конференція «Майбутнє Української Католицької Церкви в Північній Америці». Захід став частиною тижневої програми «Від серця до серця», якою стартувало служіння нового митрополита Філадельфійського Бориса Ґудзяка.

Конференція, яка зібрала науковців і представників різних дослідницьких кіл та представників молоді, складалася з трьох тематичних панелей: від серця до серця, єдність та молодь.

У конференції взяв участь Глава і Глава УГКЦ Патріарх Святослав владики УГКЦ зі США, з України на інших країн Європи, теологи РКЦ.

«У цьому університеті маємо духовенство, молодь, студенів, представників спільнот монаших згромаджень з 10-ти країн. Нам треба зустрічатися, щоб по-новому відкривати концепцію університету, який є винаходом Католицької Церкви як спільноти людей, що разом шукають правду. Це правда, яку відкриваємо в діалозі, розмові, часом суперечці. Однак по-справжньому можемо відкрити її лише спілкуючись від серця до серця, бо тільки в щирому діалозі знаходиться правда. Велика свобода і відкрите серце до Духа Святого – в тому має вестися діалог», - наголосив владика Борис Ґудзяк.

Митрополит закликав до дискусії молодих людей: «Молоді люди,  до вас особливе послання. Будьте відкритими до спілкування і будьте єдиними, бо єдність сьогодні дуже важлива. Саме зараз час і місце, щоб надати голос нашій молоді, слухати її, почути її, йти разом із нею, як зазначає Папа Франциск. Молоді люди, прошу вас: говоріть! Сьогодні і завжди. Сподіваюся, що в нашій митрополії ви будете почуватися вільними, творчими, тут ваші тривоги, болі, надії, вміння і таланти прийматимуться та цінуватимуться. Почніть сьогодні».

Відповідаючи на заклик владики, молодь із Північної Америки та представники з України, що брали участь у молодіжній панелі, поділилися своїм досвідом, переживаннями та думками щодо майбутнього Української Греко-Католицької Церкви в Північній Америці. Вони говорили про те, що бажали б бачити Церкву відкритішою, живою і місійною, розповідали про свої шляхи віднайдення віри та приналежності до УГКЦ.

З доповідями виступили о. Андрій Чировський, о. Петро Ґаладза, о. Марко Морозович, о. Богдан Прах, д-р Сюзен Тімоні, д-р Джудія Дезелскі.

У свій промові ректор Українського католицького університету о. Богдан Прах говорив про те, що у сучасному світі нових технологій Церкві потрібно мати сильних духовних провідників, які зможуть творити нові спільноти і залучати до них молодих людей.

О. Петро Галадза закликав духовенство до місійності, щоб вірні отримували справжню глибоку духовність, а не «духовність шароварну», показну.

О. Марко Морозович, декан богословського факультету Католицького університету Америки у промові наголосив: «Мусимо серйозно задуматися, ким ми є, що означає бути частиною Тіла Христового, чи ми бачимо ближнього як створеного на образ Бога, не лише в Церкві, а передусім поза нею. Один зі світочів нашої Церкви, Блаженніший Любомир Гузар, сказав багато чудових слів, але мене назавжди вразило його «Я хочу бути людиною». Думаю, що саме в цьому є виклик послання «від серця до серця».