• Головна
  • Новини
  • Тепер для греко-католиків залишається найскладніше — збудувати патріархат, - Глава УГКЦ...

Тепер для греко-католиків залишається найскладніше — збудувати патріархат, - Глава УГКЦ

13.05.2019, 17:05
Тепер для греко-католиків залишається найскладніше — збудувати патріархат, - Глава УГКЦ - фото 1
Глава УГКЦ згадав і про теперішні виклики в Україні. Він вважає, що “нам варто будувати патріархат і простягати руку до православних братів для єдності”.

Cьогодні для греко-католиків залишається найскладніше завдання  — збудувати патріархат. Про це  Глава УГКЦ говорив 11 травня у Філадельфії, де цими днями перебуває з офіційним візитом.

Патріарх Святослав взяв участь у відзначенні 45-ліття діяльності товариства українців-католиків “Свята Софія” США. Це товариство робить велику справу у відновленні Патріаршого фонду, який має стати фундаментом для побудови патріархату УГКЦ.

Святолсав_Філадельфіія.jpg

«Важливо, щоб ми всі долучилися до створення патріарших структур, бо без цього неможливо вповні виконати заповіт Патріарха Йосифа», - акцентував першоєрарх.

“Я питаю себе і Бога: що означає дня нас здійснити нашу місію? Вдивляюся в діла Патріарха Йосифа Сліпого й бачу, що коли він був звільнений зі сталінських концтаборів, то поставив перед собою три завдання, тобто три види втілення Божої премудрості в місії його патріаршого служіння, — зазначив Предстоятель. — Перше завдання — створення інтелектуального центру, зокрема Українського католицького університету імені святого Климента Папи в Римі, віднова студійського монашества і боротьба за патріархат… Це своєрідний духовний заповіт патріарха Йосифа для нас, його нащадків. І це відповідає завданням і місії, яку Господь довіряє нашій Церкві, а через нас промовляє до нашого народу”.

Патріарх Святослав пригадав і зусилля свого попередника Блаженнішого Любомира (Гузара) у справі побудови Патріархату УГКЦ:

“Блаженніший Любомир Гузар говорив, що патріархат не є самоціллю, а є насамперед інструментом (засобом), щоб ми були єдиною і могутньою Церквою, яка відчуває себе єдиною спільнотою і “збирає в розсіянні сущих”, — підкреслив духовний лідер греко-католиків і додав: “Для того, щоб нам успішно будувати патріархат, потрібно піднести нашу Церкву на новий рівень її життя та існування, — рівень комунікації, взаємоповаги і розуміння, спільної відповідальності за долю Церкви і народу”.

Окрім цього, у своєму виступі Глава УГКЦ згадав і про теперішні виклики в Україні. Він вважає, що “нам варто будувати патріархат і простягати руку до православних братів для єдності”.