Сьогодні десятиріччя єпископської хіротонії Глави УГКЦ

07.04.2019, 11:49
Сьогодні десятиріччя єпископської хіротонії Глави УГКЦ - фото 1
7 квітня 2009 року, у день празника Благовіщення Пресвятої Богородиці, в Архикатедральному соборі Святого Юра у Львові відбулася архиєрейська хіротонія владики Святослава Шевчука. Тоді він став єпископом-помічником єпархії Покрова Пресвятої Марії в Буенос-Айресі.

7 квітня 2009 року, у день празника Благовіщення Пресвятої Богородиці, в Архикатедральному соборі Святого Юра у Львові відбулася архиєрейська хіротонія владики Святослава Шевчука. Тоді він став єпископом-помічником єпархії Покрова Пресвятої Марії в Буенос-Айресі. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Святослав_хіротонія.jpg

Рішення про призначення отця доктора Святослава Шевчука, ректора Львівської духовної семінарії Святого Духа, Єпископом-помічником єпархії УГКЦ в Аргентині, уділяючи йому титулярний престол Castra di Galba, було оприлюднено 14 січня 2009 року.

Чин архиєрейської хіротонії розпочався напередодні, 6 квітня, із архиєрейського найменування. Наступного дня у по вінця наповненому храмі відбулася хіротонія. Для її здійснення до Львова прибули Блаженніший Любомир, тодішній Глава Української Греко-Католицької Церкви, тодішні Апостольський Нунцій в Україні Архиєпископ Іван Юркович та Апостольський Нунцій в Грузії Архиєпископ Клавдіо Гуджеротті, вісімнадцять владик УГКЦ з України та з-за кордону, владики Римо-Католицької Церкви в Україні, священики та миряни.

Головним святителем був владика Ігор Возьняк, Архиєпископ Львівський, а співсвятителями – владика Михаїл Микицей, Єпарх єпархії Покрова Пресвятої Марії в Буенос-Айресі, та владика Юліян Вороновський, Єпарх Самбірсько-Дрогобицький. У храмі залунало величаве «Аксіос».

У проповіді Блаженніший Любомир, який був присутній на Літургії, відкликуючись до празника Благовіщення, говорив про клопіткий процес вибору нового єпископа та про важливий момент у цьому ділі: згода обраного. Це, за словами проповідника, є подібним до того, як у день Благовіщення архангел Гавриїл благовістив Богородиці про зачаття і народження Сина Божого. «Тоді усі небесні сили очікували на її згоду. Подібно, мабуть, і вірні нашої Церкви в Аргентині, коли я запитував о. Святослава про його згоду прийняти вибір нашого Синоду, очікували, що він відповість. А о. Святослав сказав мені, що якщо така Божа воля, то він її радо приймає», – сказав у проповіді Блаженніший Любомир. На завершення Літургії Архиєпископ Іван Юркович прочитав лист-благословення Святішого Отця Венедикта XVI, Папи Римського.

Тоді із словом подяки до присутніх звернувся владика Святослав. Він, усвідомлюючи велику відповідальність за здійснення покладеного на нього завдання, просив присутніх про молитовну підтримку. Після Літургії новопоставлений Владика Святослав уділив всім присутнім своє перше архиєрейське благословення.