Владика Борис Ґудзяк очолить Митрополію УГКЦ в США

18.02.2019, 13:09
Владика Борис Ґудзяк очолить Митрополію УГКЦ в США - фото 1
Офіційний Ватикан 18 лютого повідомив про те, що Папа Франциск призначив владику Бориса Ґудзяка Архиєпископом-Митрополитом Філадельфійським УГКЦ в США, перенісши його з Паризької єпархії святого Володимира Великого.

єпископ Борис (Ґудзяк)Офіційний Ватикан 18 лютого повідомив про те, що Папа Франциск призначив владику Бориса Ґудзяка Архиєпископом-Митрополитом Філадельфійським УГКЦ в США, перенісши його з Паризької єпархії святого Володимира Великого.

Водночас, Святіший Отець призначив Апостольським Адміністратором вакантного осідку Паризької єпархії святого Володимира владику Гліба Лончину, який очолює Єпархію Пресвятої Родини з осідком в Лондоні.

Філадельфійська архиєпархія УГКЦ в США була вакантною, відтоді, як 16 квітня 2018 року повідомлено про те, що Папа Франциск прийняв зречення з уряду тодішнього архиєпископа і митрополита владики Стефана Сороки.

Історія Філадельфійської митрополії, яку відтепер очолить владика Борис Ґудзяк, сягає 1914 року, коли папа Пій X створив ординаріат для вірних східного обряду і призначив владику Сотера Ортинського ординарієм. Перша ж парафія на території архиєпархії в Шенандоа була заснована у 1884 році. 1924 року ординаріат піднесли до статусу екзархату, а 1950 екзархат - до статусу архиєпархії.

“Господь провадив мене служити в різних країнах. У свободі та мирі віддаюся цьому призначенню. Щиро бажаю служити співбратам у єпископстві, духовенству, монашеству та вірним Філадельфійської митрополії. У 58 років починати нове життя - це великий Божий дар і священний привілей”. Я бажаю провадити архиєпархію і митрополію, слухаючи. Це земля, на якій я народився, де був охрещений, де поховані мої батьки. Однак 30 років свого дорослого життя я жив і служив в Європі. Багато всього змінилося, є багато викликів і в суспільстві, і в Церкві, однак вірю, що Господь, який голосом Церкви мене кличе до нового служіння, провадитиме і мене, і довірених мені людей, яким я хочу бути насамперед братом, батьком і душпастирем. Мені треба багато вчитися”, - прокоментував своє призначення владика Борис.

Поставлення нового митрополита відбудеться 4 червня 2019 року в соборі Непорочного Зачаття у Філадельфії за участю Патріарха Святослава.