У Києві засідає Постійний Синод УГКЦ

12.02.2019, 11:32
У Києві засідає Постійний Синод УГКЦ - фото 1
У Києві 11 лютого року розпочав своє чергове засідання Постійний Синод Української Греко-Католицької Церкви. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

У Києві 11 лютого 2019 року розпочав своє чергове засідання Постійний Синод Української Греко-Католицької Церкви. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Участь у синодальних сесіях беруть усі члени Постійного Синоду УГКЦ: Патріарх Святослав (Шевчук), владика Євген (Попович), Архиєпископ і Митрополит Перемишльсько-Варшавський, владика Богдан (Данило), єпарх Пармський, владика Борис (Ґудзяк), єпарх Паризької єпархії святого Володимира Великого, владика Теодор (Мартинюк), єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський.

Перша частина синодальних засідань була присвячена підготовці до наступного Синоду єпископів Української Греко-Католицької Церкви, який відбуватиметься у м. Римі (Італія) з нагоди 50-ліття освячення собору Святої Софії.

1 вересня цього року відбудеться Божественна Літургія, яку очолить Патріарх Святослав за участі єпископату, духовенства, монашества та мирян.

Секретар Синоду єпископів УГКЦ, Богдан (Дзюрах) підкреслив винятковість цієї майбутньої події для Церкви: «Це всецерковне паломництво покликане виразити вдячність Богові за воскресіння нашої Української Греко-Католицької Церкви та її вихід із підпілля, за дар свободи та можливість сьогодні вільно „будувати рідну хату“. Також це нагода для побудови внутрішньої церковної єдності між усіма її членами: духовенством, монашеством та мирянами; це можливість заманіфестувати наступникові апостола Петра нашу вірність, що є частиною еклезіальної ідентичності Української Греко-Католицької Церкви, яку гідно свідчили блаженні мученики ХХ століття та їхні попередники, зокрема Пратулинські мученики, а також велика частина осіб невідомих нам, однак знаних Богові. Тому, ми запрошуємо усі наші єпархії, екзархати та паломницькі центри до організації цього паломництва задля спільної всецерковної молитви у храмі Святої Софії з нагоди 50-ліття із дня його освячення».

Ще однією запланованою подією цьогорічного Синоду єпископів УГКЦ стане відзначення у м. Римі 150-ліття від дня народження та 100-ліття від дня смерті блаженної Йосафати Гордашевської.

5 вересня о 15:00 у Папській базиліці Санта Марія Маджоре за участі усього єпископату УГКЦ на чолі із Блаженнішим Святославом відбудеться Божественна Літургія.

Нагадаємо, що Постійний Синод Української Греко-Католицької Церкви — це група єпископів, яка діє від імені Патріаршого Синоду і є дорадчим органом для Глави Церкви. Постійний Синод складається із Патріарха УГКЦ, який його очолює, і чотирьох єпископів, призначених на п’ять років. Одного з цих єпископів іменує Глава УГКЦ, а інших трьох, серед яких принаймні двоє повинні бути єпархіальними єпископами, обирає таємним голосуванням Синод єпископів.