Всеукраїнська проща монашества УГКЦ відбулася у Луцьку

11.02.2019, 09:58
Всеукраїнська проща монашества УГКЦ відбулася у Луцьку - фото 1

Всеукраїнська проща монашества Української Греко-Католицької Церкви, яка цього року відбулася 9 лютого у Луцьку, була приурочена до Дня богопосвячених осіб. Гаслом спільної зустрічі були слова священномученика Омеляна Ковча: «Мій володар – Христос, і я буду йому вірний».

Всеукраїнська проща монашества Української Греко-Католицької Церкви, яка цього року відбулася 9 лютого у Луцьку,  була  приурочена до Дня богопосвячених осіб.  Гаслом спільної зустрічі були слова священномученика Омеляна Ковча: «Мій володар – Христос, і я буду йому вірний».

Проща.jpg

За повідомленням Департаменту інформації УГКЦ, кількасот богопосвячених осіб з різних куточків України зібралися на молитву у храмі Василіянського монастиря св. Василія Великого, де відбулася Архиєрейська Літургія. Очолив молитву Екзарх Луцький Йосафат Говера у співслужінні з Екзархом Одеським, Головою Патріашої комісії у справах монашества Михайлом Бубнієм,  Екзархом Харківським Василієм Тучапцем, Єпископом-помічником Львівської архиєпархії Володимиром Груцою, Єпископом-помічником Сокальсько-Жовківської єпархії Петром Лозою та Єпископом Луцької дієцезії РКЦ Віталієм Скомаровським.

Також у богослужінні чисельно взяли участь вищі настоятелі, ігумени та ієромонахи різних Чинів та Згромаджень. Літургію супроводжував співом чоловічий монаший хор «Deisis» з Василіянського інституту, що у Брюховичах.

Владика Йосафат у промові зосередився на темі покликання та особливостей служіння богопосвячених осіб. «Не варто боятися, адже з нами Бог, який підтримує людину у її добрих намірах та рішеннях. Людям, які чують у своєму серці заклик Бога йти за ним, не треба боятися стати на цей шлях», - відзначив проповідник.

На прощі йшлося про постать святого Йосафата, уродженця Волинської землі та блаженного Миколая Чарнецького, який служив на цих землях.

Богопосвячені особи вирушили великою пішою ходою з колядою вулицями міста. Дорогою до музею Волинської ікони, хода зупинилася перед пам'ятником-каплицею Борцям за волю України, де звучала молитва за Україну «Боже великий, єдиний».

У музеї богопосвячені особи молилися Молебень перед Холмською іконою Пресвятої Богородиці в наміренні за покликання до монашого стану й розвиток різних Чинів і Згромаджень.

Після відвідин храму св. Петра і Павла РКЦ, усі зібралися на території Луцького замку, де знаходяться залишки катедри Івана Богослова – центрального храму Луцької єпархії УГКЦ, яка до XVІІІ ст. нараховувала близько 1200 храмів. З цікавістю ченці та черниці слухали історію не лише про цей храм, а й про інші святині, зокрема, про унійні (греко-католицькі) монастирі Волині.

Проща монашества УГКЦ завершилася спільною молитвою.