• Головна
  • Новини
  • У Паризькій єпархії заснували франкомовну новостильну парафію УГКЦ...

У Паризькій єпархії заснували франкомовну новостильну парафію УГКЦ

26.12.2018, 13:11
У Паризькій єпархії заснували франкомовну новостильну парафію УГКЦ - фото 1

25 грудня, у день Різдва Христового за григоріанським календарем, в бельгійському містечку Турне відбулося посвячення престолу та офіційне відкриття парафії, головною мовою служіння якої буде французька. Її очолить отець Ігор Наконечний – настоятель української греко-католицької громади у французькому місті Лілль. Каплицю Богородиці Ля Салєт Паризькій єпархії у користування передав єпископ Турне монсеньйор Ґі Арпіньї в вересні цього року. Протягом майже століття, з 1903 до 1990, нею опікувалися отці-салетини, які були змушені відмовитися від каплиці через брак покликань.

25 грудня, у день Різдва Христового за григоріанським календарем, в бельгійському містечку Турне відбулося посвячення престолу та офіційне відкриття парафії, головною мовою служіння якої буде французька. Її очолить отець Ігор Наконечний – настоятель української греко-католицької громади у французькому місті Лілль. Каплицю Богородиці Ля Салєт Паризькій єпархії у користування передав єпископ Турне монсеньйор Ґі Арпіньї в вересні цього року. Протягом майже століття, з 1903 до 1990, нею опікувалися отці-салетини, які були змушені відмовитися від каплиці через брак покликань. Про це інформує Служба комунікації Паризької єпархії.

УГКЦ-1.jpg

«Переживши тоталітарне умертвлення і воскресіння, маючи молоде покоління священнослужителів та активних мирян, наша Церква знову переосмислює, чим є Церква. Без місії не існує християнства. Тому важливо, щоб, якими б не були наші внутрішні українські виклики і проблеми, залишалася відкритість на зовнішні місії. Сьогодні вперше в західній Європі відкрилася парохія нашої Церкви, яка передусім скерована до не українців. Вона покликана стати лабораторією нашого виходу з національного ґетто», - так пояснив концепцію нової парафії владика Борис (Ґудзяк). Це вже 43 спільнота Паризької єпархії і третя, що дотримується григоріанського календаря.

З огляду на те, що каплиця давно не використовувалася, Різдвяна Літургія почалася з чину освячення престолу, який здійснили владики Борис (Ґудзяк) та Гліб (Лончина) разом з протосинкелом Михайлом Романюком та священиками єпархії.

Настоятель о. Ігор Наконечний сповнений ідей та планів щодо подальшого розвитку спільноти. Як музикант за першою освітою, він мріє, щоб вона стала місцем розвитку та популяризації так званого київського наспіву, яким захоплювався митрополит Шептицький.

Особливим надбанням та прикрасою новоствореної парафії є столітній візантійський іконостас невідомого автора, що був подарований першому парохові Ліллю отцеві Нарожняку і протягом останніх років не використовувався, бо громада служить в каплиці, де його неможливо встановити.

Саме присутність цього іконостасу спонукала Тараса Ловаса очолити парафіяльну раду, хоча сам він мешкає в Лілль. «Коли я був малий, то цей іконостас був в Лілль, потім протягом багатьох років він просто зберігався, навіть мало не згорів, а тут він знову оживе. Тому я допомагатиму розвивати цю парафію, а потім віддам справу молодшим», - поділився він.

До справи розвитку парафії також долучаються і готові надалі ангажуватися представники громад Бельгії і північної Франції. Саме вони допомогли оформити каплицю, яка кілька десятиліть не використовувалася, та організували тепле родинне свято народження нової парафії, подолавши десятки кілометрів. Багато родин приїхали з маленькими дітьми, і храм відразу наповнився життям.

«Не буде просто, і успіх не може ніхто гарантувати, але наш намір чіткий, і сьогоднішній радісний день спільного святкування Рождества Христового дає нам велику надію, з якою ми крокуватимемо далі».

УГКЦ-2.jpg

У своїй проповіді владика Гліб (Лончина), єпископ Лондонської єпархії Пресвятої Родини, який приїхав підтримати дружню єпархію, закликав, святкуючи Різдво, зберігаючи традиції,  виходити поза межі власних потреб і навіть болю та підтримувати ближніх, проявляти співчутливість до кожної людини, до її труднощів. «Якщо ми хочемо по-справжньому пережити Різдво, то мусимо чути інших та співпереживати іншим», - наголосив він.

Містечко Турне розташоване у валонській частині Бельгії, у давні часи було одним з найбільших економічних та культурних центрів графства Фландрії та осідком фламандських єпископів. Зараз воно належить до конгломерату, що налічує близько двох мільйонів осіб.