В Погоні на Івано-Франківщині посадили «Дерева Миру»

08.11.2018, 13:50
В Погоні на Івано-Франківщині посадили «Дерева Миру» - фото 1
7 листопада в усьому світі і в Україні відбувалася акція, якою згадують ненароджених дітей. В рамках акції особливо моляться і також висаджують дерева.

7 листопада в усьому світі і в Україні відбувалася акція, якою згадують ненароджених дітей. В рамках акції особливо моляться і також висаджують дерева.

IMG_20181107_163145-w.jpg

«Йдеться не лише про переривання вагітності чи аборт, але й втрату дитини до народження з інших причин, - розповідає голова комісії з питань душпастирства і охорони здоров’я УГКЦ отець Руслан П’яста. – Отже, ті хто пережив подібну втрату, можуть долучитися до акції і таким чином отримати своєрідне місце примирення з Богом і самими собою також дитиною, яка не змогла вижити. Адже дуже часто такі батьки переживають почуття провини».

В Погоні, де на території монастиря Успіння Матері Божої отців-василіян відбулася акція «Посади дерево миру», з різних куточків Прикарпаття зібралися  декілька десятків охочих посадити своє дерево.

Розпочалася акція молебнем, який очолив митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин). «Насамперед, ми є у святому місці де маємо таку гарну духовну акцію, - наголосив владика (Війтишин). – Потрібно поважати тих, хто пережив втрату дітей, які не прийшли у цей світ з різних причин. Отже спільно з ними і за їх дітей маємо посадити дерева. Нехай направду будуть деревами життя і привертають усіх до такої доброї справи».

IMG_20181107_163508w.jpg

«Я побачила анонс сьогоднішньої акції в інтернеті і відразу вирішила долучитися до участі в ній. – ділиться пані Софія з Івано-Франківська. – У мене двоє діток а ще двох, на жаль, немає - так склалося. Тому своїм дітям я присвячую посаджене дерево, як символ продовження їх життя».

Спеціально, щоб висадити свої дерева на Тисмениччину приїхали діти з Галицького району. Парох села Тустань отець Михайло Яблонь є деканальним референтом у справах екології, тому багато що уже зроблено щодо природозбереження у нього на парафії і ще разом з підопічними учнями молодших класів місцевої школи вирішили долучитися до символічної акції в Погоні. «Хочемо стати учасниками акції і підтримати тих, хто втратив близьких», - каже отець Михайло.

«Я приїхала сюди, щоб посадити дерево, поспілкуватися з друзями і дізнатися щось нове ділиться дев’ятирічна Вероніка з Тустані. – Дерево садила вперше, зовсім не було важко, бо мені допомагали».

IMG_20181107_164959w.jpg

15 саджанців, так званого, «оцтового дерева» посадили в Погоні. «Їх ми привезли з Долинщини з обійстя моєї мами, - ділиться референт бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській архиєпархії отець Михайло Дзуль. – Воно не вибагливе, не потребує багато вологи. Спочатку хотіли висадити калину, самшит, але тут вони навряд чи змогли би прижитися».  Зі слів отця Михайла, місце для алеї шукали специфічне, відпустове, щоб було багато людей, які побачать ці дерева.  Про це інформує Натаіля Палій.