У Ватикані презентували книгу Патріарха Святослава

27.10.2018, 10:45
У Ватикані презентували книгу Патріарха Святослава - фото 1

25 жовтня у Ватикані, у храмі Святого Лоренцо Конгрегації культу святих, відбулася презентація книжки Блаженнішого Святослава «Скажи мені правду. Діалоги про сенс життя». Книжка-діалог Глави УГКЦ з професором Папського латеранського університету вийшла у світ італійською мовою у видавництві «Кантагаллі». Передмову написав кардинал Крістоф Шенборн, Архиєпископ Відня.

25 жовтня у Ватикані, у храмі Святого Лоренцо Конгрегації культу святих, відбулася презентація книжки Блаженнішого Святослава «Скажи мені правду. Діалоги про сенс життя». Книжка-діалог Глави УГКЦ з професором Папського латеранського університету вийшла у світ італійською мовою у видавництві «Кантагаллі». Передмову написав кардинал Крістоф Шенборн, Архиєпископ Відня.

Святослав_книга.jpg

«Ця книга стала для мене подихом свіжого гірського повітря, якого бракує в Римі. Усе те, що Блаженніший Святослав розповідає у своїй книжці, є його особистим досвідом і досвідом його Церкви… Ми потребуємо цього досвіду мучеництва і мудрості Української Греко-Католицької Церкви. Мене особливо вразила вірність цієї Церкви, виплекана у свободі, чи краще сказати, що її свобода є плодом її вірності», - наголосив у своїй рецензії о. Мауро-Джузеппе Лепорі, генеральний абат Чистерченського ордену, автор багатьох книжок на тему правди у постмодерну добу.

Презентував видання також о. Маттео Дзоппі, професор Державного університету в Генуї. У своїй рецензії він звернув увагу на методологію написання книжки: «Спосіб пошуку істини між представником західної та східної філософсько-богословських традицій шляхом діалогу робить цю книжку цікавою не лише для віруючих людей, а й для тих, хто не вважає себе віруючим. Видання не дає заздалегідь готових відповідей на всі запитання, але запрошує читача до пошуку».

Блаженніший Святослав розповів, що книжка народилася в пасхальному контексті, коли о. Пауло Асолан приїхав до Києва і спілкування з ним тривало майже тиждень. «У той час, роздумуючи над Євангелієм від Івана про Христове воскресіння, я роздумував про те, що ми також бачили воскресле тіло Господа. Адже ми бачили нашу Церкву знищеною, розп’ятою, але ми також стали свідками її славного воскресіння», - сказав Предстоятель УГКЦ. І саме це, на думку Глави УГКЦ, є «місією нашої  Церкви: свідчити те, що ми бачили своїми очима і торкалися нашими руками».

Предстоятель УГКЦ розповів, що в розмові зі Святішим Отцем Франциском він запитав його: «Чому Господь дозволив нашій Церкві воскреснути з мертвих», - на що Папа відповів: «Мабуть тому, що ваша Церква отримала від Бога особливу місію».

Блаженніший Святослав завершив своє слово думкою, що Вселенська Церква в її повноті східної та західної традицій покликана в сучасному світі «ділитися своїм духовним багатством, а християни мають стати автентичними свідками воскреслого  Господа». І саме це є «основою цієї книги, що народилася внаслідок діалогу між двома людьми віри з надією увійти в діалог з її читачами, щоб разом зрозуміти сенс нашого життя».

На завершення презентації проф. Пауло Асолан наголосив, що «перша презентація книжки у приміщенні однієї з найстаріших церков Рима, неподалік від гробу св. апостола Петра у Ватикані, в оточенні приміщень Конгрегації культу святих, є надзвичайно промовистою та символічною. Церква, яка засвідчила свою вірність наступнику апостола Петра кров’ю своїх мучеників, сьогодні промовляє до католицького світу через книгу Блаженнішого Святослава, її теперішнього Главу і Отця».

У презентації видання взяли участь представники держсекретаріату Апостольської Столиці, представники різних дипломатичних відомств, акредитованих при Ватикані, викладачі та студенти папських університетів у Римі. Книжка з’явиться в італійських книгарнях вже 8 листопада, планується переклад видання англійською, іспанською та українською мовами. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.