• Головна
  • Новини
  • Нову книгу про життя і служіння владики УГКЦ Стернюка представлено у Львові...

Нову книгу про життя і служіння владики УГКЦ Стернюка представлено у Львові

02.10.2018, 15:51
Нову книгу про життя і служіння владики УГКЦ Стернюка представлено у Львові - фото 1
Семінар-презентація книги «Володимир Стернюк: ‘Я робив те, що міг. І більше ні на що не дивився’» успішно пройшла у конференц-залі Філософсько-богословського факультету УКУ увечері 1 жовтня.

Семінар-презентація книги «Володимир Стернюк: ‘Я робив те, що міг. І більше ні на що не дивився’» успішно пройшла у конференц-залі Філософсько-богословського факультету УКУ увечері 1 жовтня.

Подія зібрала як науковців – дослідників історії Церкви, у тому числі періоду підпілля УГКЦ, служіння місцеблюстителя Львівського митрополичого престолу Володимира (Стернюка), історії редемптористів, так і численних представників чернецтва, зацікавлених у знанні минулого і родичів самого владики, повідомляє РІСУ.

«Це вже третя книга із серії ‘Місіонарі Великого Відкуплення’», і вона є наслідком минулорічного невеликого історичного семінару, організованого з нагоди 110-річчя від дня народження владики Володимира та 20-річчя від його смерті», – розповів на початку семінару-презентації упорядник видання, голова Історичної Комісії Львівської Провінції Згромадження Найсвятішого Ізбавителя о. Руслан Піх.

презентація-2.jpg

Після короткого вступного слова першим промовляв до присутніх львівський архиєпископ УГКЦ Ігор (Возьняк). Він знав владику Володимира (Стернюка) з часів підпілля і саме від нього отримав священичі свячення. Отож, владика Ігор розповів не тільки про певні дати із життя місцеблюстителя митрополичого престолу, а насамперед зробив акцент на деталях, які іноді оминають увагою. Зокрема, архиєрей вів мову про спокійний та водночас стійкий характер Володимира (Стернюка), про його любов до книг і жваве зацікавлення подіями у суспільстві.

«Владика Володимир мав велику бібліотеку… За радянських часів видавали і добрі книги, для написання яких автори повинні були мати певну відвагу, – каже львівський архиєпископ УГКЦ. – Отець Михаїл Сабрига (майбутній тернопільський владика) працював у книгарні, і він такі хороші книги постачав владиці Стернюку».

презентація-1.jpg

Співробітники КДБ постійно тиснули на владику Стернюка, але не могли контролювати його. В домівці єрарха постійно проводили обшуки, а щоби дошкулити і залякати, навіть до бібліотеки присікувалися. Казали: «Ви вже комусь записали свою бібліотеку?». Тобто, натякали місцеблюстителю митрополичого престолу на начебто його близьку смерть. Але він – не здався тоталітарній системі і пережив її, вийшовши з Церквою на волю. Як зазначає владика Возьняк, Володимир (Стернюк) був відважний тим, що починаючи із 1972 року, у трагічний для підпільної УГКЦ період, не побоявся фактично стати на її чолі в Україні.

Дуже цікавими виявилися для учасників семінару-презентації і спогади про Володимира (Стернюка) його племінниці – доньки його рідного брата-священика. Обоє братів були заарештовані, але Володимир (Стернюк) вийшов на волю раніше за брата, і жив деякий час з його сім’єю. Родичі пригадують його стриманість, високу інтелігентність, готовність допомогти тим, хто потребує. І хоча владика іноді й казав емоційно з приводу допікань йому з боку КДБ: «Я вже не можу», та швидко мобілізувався і працював – служив своїй Церкві й народу – далі. І жодна зі спроб тоталітарної комуністичної системи зламати єрарха або хоча б дискредитувати його в очах вірних, не вдалася. Це – тихий подвиг владики, про який наше суспільство досі не знає, йшлося під час події у конференц-залі УКУ.

Участь у семінарі-презентації родичів владики Стернюка дуже збагатила дискусію і спонукала дослідників до подальших пошуків. Самі автори двох головних розділів книги, а це о. Руслан Піх і науковий співробітник Інституту Історії Церкви УКУ о. Тарас Бублик, розповіли про історію створення книги, про подальші плани у дослідженні біографії владики Володимира (Стернюка). Зокрема, як кажуть, очевидною є потреба подальшого дослідження історії його перебування в ув’язненні і служіння у підпіллі.

Презентація-3.jpg

Рецензію на книгу «Володимир Стернюк: ‘Я робив те, що міг. І більше ні на що не дивився’» виголосив науковий співробітник Інституту Історії Церкви УКУ Володимир Мороз.

«Представлена книга – це видання, яке однозначно має наукову новизну, приваблює значною джерельною базою і зрозумілістю викладу. Велика справа – знайти до тієї чи іншої теми матеріали в 11 архівах – у цій книзі їх використано саме стільки. Але не менша справа – синтезувати знайдене, пояснити його і донести до читача. Він, як у наші дні часто повторюють, «не має часу читати». Іноді за цим поясненням стоїть дійсний брак часу, але найчастіше – банальне небажання до читання. Авторам і упоряднику цієї книги, на мою думку, вдалося добре відповісти на вказані виклики, – говорив він – Наступний етап – популяризація спадщини владики Стернюка, його прикладу, а також видань про нього та інших діячів Церкви, тобто донесення інформації до якнайширшого кола потенційних читачів. Ми просто не маємо права забувати, що нас в УГКЦ – біля 5,5 млн. Не працювати, тобто не служити у цьому просторі, це закопувати талант у землю».

Презентація-4.jpg

Подія завершилася невеликою дискусією, а всі охочі змогли ознайомитися з книгою, яка вже перебуває у вільному продажі і знайти яку можна через Інтернет. Подію спільно організували Львівська Провінція Згромадження Найсвятішого Ізбавителя та Інститут Історії Церкви УКУ