• Головна
  • Новини
  • Завдання УГКЦ сьогодні - свідчити про єдність Церкви довкола спадкоємця апостола Петра, - Глава УГКЦ...

Завдання УГКЦ сьогодні - свідчити про єдність Церкви довкола спадкоємця апостола Петра, - Глава УГКЦ

29.04.2018, 18:07
Завдання УГКЦ сьогодні - свідчити про єдність Церкви довкола спадкоємця апостола Петра, - Глава УГКЦ - фото 1
У промові на Літургії під час відзначення 125-ти річного ювілею священномученика Симеона Лукача Глава УГКЦ говорив про єдність християн та про значення УГКЦ сьогодні.

Відзначення 125-ти річного ювілею священномученика Симеона Лукача у його рідному селі Старуні, де він провадив священичу діяльність у часи підпілля УГКЦ, тривало протягом двох днів 28-29 квітня і включало презентацію біографічного фільму,  низку урочистих богослужінь, нічні чування та Архиєрейську Літургію за участю Глави УГКЦ Святослава (Шевчука). Під час урочистостей Глава УГКЦ підняв важливі теми: єдність християн та місія УГКЦ, інформує власкор РІСУ Наталія Палій.

Старуня-1w.gif

29 квітня Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) у співслужінні з архиєпископами УГКЦ та сященством відслужив у Старуні Архиєрейську Літургію. У промові першоєрарх акцентував на тому, що служіння Симеона Лукача дає сьогоднішньому поколінню приклад, як брати відповідальність на себе і змінювати світ на краще. Окрема місія лежить сьогодні і на УГКЦ і Патріарх Святослав цю місію назвав.

Старуня-2w.gif

«Сьогодні ми разом у всій повноті нашої Церви – єпископатом, духовенством, монашеством і божим людом соборно прибули сюди, до села Старуні, бойківського краю, щоб як прочани славити Господа і вклонитися землі, яка народжує героїв християнського життя та віри,  – наголосив Глава УГКЦ. – Славити героїв, які зберегли в найскладніші часи душу нашого народу. Те, що ми називаємо – бути собою. Ми прийшли подякувати тій родині, яка подарувала нашій Церкві і нашому народові великого подвижника, підпільного єпископа - страстотерпця блаженного священномученика Симеона Лукача. Хочемо подякувати Господу Богу за те, що маємо Церкву, віру в Бога, яку зберегли і нам передали. А постать блаженного священномученика є наче тим знаком, символом, який сьогодні продовжує нас оживляти, збирати і надихати. Коли єпископ Лукач прийшов сюди служити, Старуня, як і вся українська земля, була притиснута комуністичним режимом, де всіх хотіли перетворити на народ без надії. А Симеон Лукач став тим, хто передавав благодать Святого Духа, давав людям надію».

Старуня-3w.gif

Глава УГКЦ продовжив: «Дуже часто могутні світу цього хочуть забрати у нас надію, перетворити на народ, який живе, як розслаблений. Як багато людей втрачають надію, що щось можна зробити. Через блаженного священномученика Лукача нам Господь каже вставати і взяти відповідальність за долю Церкви і народу, не боятися відповідальності і силою божою міняти світ».

У промові Патріарх Святослав говорив і про єдність християн та значення УГКЦ сьогодні.

Старуня-5w.gif

«Так багато останнім часом маємо розмов про єдність християн. Хтось навіть хоче створювати Єдину Помісну Церкву. Але питання – звідки взяти ту єдність? Який задум про єдність Церкви залишив нам, християнам, третього тисячоліття сам Ісус Христос? Блаженний Лукач дає нам відповідь: «Прапором, служителем тієї Церкви є не президент, не інший патріарх, а спадкоємець апостола Петра – Святіший Отець Папа Римський. За це страждав священномученик. Бо він теж мав дуже спокусливі пропозиції – підписати і добре було б. Йому пропонували зламати ту єдність, яку лишив нашій Церкві Христос за часів князя Володимира до роз’єднання. Зараз відповідальність перед спадкоємцями має наша Греко-Католицька Церква і її завданням є свідчити про життєдайну єдність Церкви довкола спадкоємця апостола Петра. Це і є слово єпископа Лукача до нас. Бо, за словами Господа, маємо встати, міняти світ навколо себе і плекати прабатьківську віру. Будемо молитися за Україну щоб ми, як  спадкоємці єпископа Лукача, і як ті єдині носії змін в Україні, бачили та розуміли,  що наша надія в Бозі і його силою ми стоїмо як Церква, що воскресла після мучеництва і ісповідництва. Його силою ми маємо взяти відповідальність за майбутнє нашого народу і повинні міняти світ. Блаженний священномучениче Симеоне, моли Бога за нас».

Старуня-6w.gif

Після Архиєрейської Літургії Патріарх Святослав урочисто освятив музей блаженного Симеона Лукача, відновлений у його його родинній бойківській хаті. Експонати музею – це особисті, свяшеничі речі єпископа та предмети часів підпілля УГКЦ.