У місті чорнобильців освятили храм УГКЦ

16.04.2018, 11:35
У місті чорнобильців освятили храм УГКЦ - фото 1
Храм ікони Матері Божої Неустанної Помочі вважається найпівнічнішою парафією УГКЦ на карті України.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав 15 квітня 2018 року освятив у місті Славутич храм, зведений на честь ікони Матері Божої Неустанної Помочі.

Співслужили священики з Київщини, Франківщини, Львівщини та Чернігівщини, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Інтер'єр храму. Світлина с. Антонії Шелепило

Під час проповіді до вірних Предстоятель відзначив, що це історична подія.

«Сьогодні, у восьмий день після Пасхи, тут, у Славутичі, ми освятили новозбудований храм. Центром обряду освячення храму у нашій візантійській традиції є освячення престолу. Престол у храмі є ніщо інше, як видимий знак і символ присутності між нами у невидимий спосіб воскреслого Христа», – сказав Патріарх Святослав.

За словами першоєрарх, цей храм набуває особливого значення, коли ми вдивляємося в громаду міста Славутича.

«Це місто, – зазначив проповідник, – носить у своєму серці і своєму тілі рани. Ідеться про рани, можливо, однієї з найбільших техногенних катастроф людства ХХ століття. Слово «Чорнобиль» сьогодні навіть не перекладають іншими мовами».

«Ми знаємо, що місто Славутич і сьогодні пов'язане з Чорнобильською атомною електростанцією, оскільки багато мешканців досі працює на електростанції. Це місто ліквідаторів, які донині носять на своєму тілі, здоров'ї рани цієї великої біди», – розповів духовний лідер греко-католиків.

«Де, як не в Славутичі, сьогодні можна торкнутися ран воскреслого Христа?!» – вважає Блаженніший Святослав.

Патріарх УГКЦ Святослав подякував усім тим, хто працював і молився, аби цей день настав.

«Хочу побажати кожному з нас бути живими членами воскреслого Тіла Христового, яким є Церква. Зичу вам бути справді віруючими людьми, які подібно, як апостол Тома, нині скажуть собі, Богові і людям: Христос є Господь мій і Бог мій», – сказав проповідник.

Після закінчення освячення храму віряни та мешканці Славутича разом помолилися Панахиду за жертв аварії на Чорнобильській АЕС біля Меморіалу Героям Чорнобиля.

Храм ікони Матері Божої Неустанної Помочі вважається найпівнічнішою парафією УГКЦ на карті України.

Храм Ікони Матері Божої Неустанної Помочі в Славутичі