• Головна
  • Новини
  • У Києві представили результати Року Патріарха Йосипа Сліпого...

У Києві представили результати Року Патріарха Йосипа Сліпого

09.02.2018, 12:55
У Києві представили результати Року Патріарха Йосипа Сліпого - фото 1
У Києві представили результати Року Патріарха Йосипа Сліпого з нагоди 125-ліття з дня його народження. Протягом року відбулася низка подій, серед яких – круглі столи в усіх куточках України та світу, прем’єра документального фільму «Справа Рифи» тощо.

У Києві представили результати Року Патріарха Йосипа Сліпого з нагоди 125-ліття з дня його народження. Протягом року відбулася низка подій, серед яких – круглі столи в усіх куточках України та світу, прем’єра документального фільму «Справа Рифи» тощо.

08-02-12-7.jpg

«Патріарх Йосип Сліпий завжди закликав людей бути собою. Ці слова є актуальні і сьогодні. Тому постать Йосифа Сліпого є об’єднуючою не лише для Греко-Католицької Церкви, а й для всього українського народу. Ми хочемо, щоб якнайбільше людей пізнали його постать та життєпис», – наголосив владика Гліб (Лончина), правлячий архиєрей єпархії Пресвятої родини УГКЦ у Лондоні, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За словами владики Гліба, патріарх Йосип свого часу був єдиним представником українського народу на Заході, в Італії. І якщо хтось говорив про Україну, то говорив про Йосипа Сліпого. «Тому хочемо, аби його послання, заклик «Будьте собою» об’єднував наших людей по всьому світу», – сказав єпископ.

Ювілейний рік розпочався круглим столом у Києві 15 лютого 2017 року. Опісля протягом року відбулися наукові виїзні сесії у Полтаві, Харкові, Запоріжжі, Одесі, Чернівцях та Ужгороді. «Нам важливо було показати цю постать близькою, – розповідає Олег Турій, проректор із зовнішніх зв’язків Українського католицького університету. – Інший аспект – познайомити з цією постаттю молодих людей насамперед у тих містах, де найменше можна було сподіватися зустріти таких людей».

«Воля України, незалежність нашої держави, її самодостатність серед інших країн і народів – було великою мрією патріарха Йосипа. Але ще більшою його мрією була єдність українського народу. Він казав: якщо Господь зволить, що з волі українського народу дійде до того, що він з’єднається в одній Церкві, що він буде жити одним духом, то тоді я волію спочити в крипті собору Святої Софії Київської. І це ще нам належить здійснити», – розповів історик.

За цей Рік відбулися також зустрічі із семінаристами, які обговорили питання богословської освіти. Влітку молоді науковці з різних міст України та представники української діаспори зібралися в Римі. Основна мета зустрічі – пізнати контекст міжнародної церковної діяльності патріарха Йосифа Сліпого. «Патріарх Йосиф для всіх нас є великим прикладом, що освіта та культура є наріжним камінням для формування нації», – підкреслив народний депутат Микола Княжицький, голова комітету Верховної Ради України в справах культури.

Депутат відзначив, що було дуже важливо, що відзначення Року патріарха Йосипа Сліпого було підтримано Верховною Радою України. «Тому що його постать справді продовжує об’єднувати українців. І хочу, аби цей Рік не завершувався, тому що такі визначні постаті мають бути предметом дослідження для кожного молодого покоління», – вважає Микола Княжицький.

Також у Рік Йосипа Сліпого відбувся прем’єрний показ великого документального кіно, яке називається «Справа «Рифи». «Стрічка називається так тому, що таку назву має справа КДБ, в якій вони розписала насильну ліквідацію Української Греко-Католицької Церкви. Прем’єра відбулася в багатьох містах України та за кордоном», – додав о.Ігор Яців, керівник Департаменту інформації УГКЦ.

9 лютого, у Київському центрі УКУ відбудеться відкрита дискусія з нагоди завершення Ювілейного року патріарха Йосифа Сліпого. «Ми будемо обговорювати [постать Йосифа Сліпого] із сучасної перспективи. Що сьогодні означає бути Церквою? Якою Церквою? Для кого? Яким чином служити сьогодні в Україні та поза її межами? А друге: яким ми маємо бути народом? Чого нам бракує для того, щоб бути гідним народом?» – зазначив Олег Турій.

«Такий рік не повинен закінчуватися. Ми завершуємо офіційний ювілейний рік, але ми виходимо з нього з відчуттям, що ми щось довідалися, щось важливе пережили і визначили у своєму житті. А заклики патріарха Йосифа «бути собою і великого бажати» залишаються важливими як в Україні, так і для українства в усьому світі», – підсумував Олег Турій. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.