• Головна
  • Новини
  • Візит Папи до храму УГКЦ у Римі – це добрий знак майбутнього візиту Понтифіка в Україну, - Глава УГКЦ...

Візит Папи до храму УГКЦ у Римі – це добрий знак майбутнього візиту Понтифіка в Україну, - Глава УГКЦ

28.01.2018, 18:14
Велелюдна громада українців в Італії зібралася сьогодні, 28 січня, щоб привітати Папу Франциска в головному соборі УГКЦ в Італії – храмі Святої Софії.

Велелюдна громада українців в Італії зібралася сьогодні, 28 січня, щоб привітати Папу Франциска в головному соборі УГКЦ в Італії – храмі Святої Софії. 

Вітаючи Папу, Глава УГКЦ розказав, що у цій країні офіційно проживає 200 тис. українців, третина з яких має до 30-ти років. Існує 145 українських греко-католицьких громад, в яких душпастирює 65 священиків. Щонеділі на Богослужіння збирається 17 тис. вірних, а у великі свята – 70 тис. Є багато молодих сімей з дітьми, які оселилися в Італії на постійно або знаходяться в процесі стабілізації, а також є сім’ї, які прибули з України для лікування дітей. Є також багато молоді, яка працює і навчається у різних університетах Рима.

Роблячи екскурс в історію УГКЦ, Патріарх Святослав перечислив окремих видатних особистостей Церкви: Патріарха Йосифа Сліпого, якого комуністичний режим на 18 років заточив у тюрму. Саме він став будівничим храму Святої Софії - святині, яка не тільки є катедрою УГКЦ в Римі, але передусім меморіалом, який не дає змоги забувати про численні християнські церкви, знищені в Радянському Союзі, про мільйони жертв нацистських і комуністичних переслідувань.

Згадав він і про Блаженного мученика Омеляна Ковча, покровителя священиків УГКЦ, якого нацисти стратили у Майданеку, про владику Степана Чміля – колишнього вихователя Франциска в Аргентині, через якого юний ще тоді Папа дізнався про переслідування УГКЦ за вірність єпископу Рима і яка через 25 років, пройшовши важкі часи підпілля, відродилася з новою силою.

Глава УГКЦ наголосив, що український народ сьогодні вітає Папу як посланця і будівничого миру. І це особливо актуально, оскілки Україна вже 4-й рік перебуває у війні:

«Це справжня війна, жертвами якої є сотні тисяч загиблих і поранених, і яка змусила мільйони людей покинути свої домівки. Це війна, про яку забула міжнародна спільнота, проте вона спричиняє все нові втрати кожного дня, зумовлені збройними сутичками, стражданнями людей, які вмирають від голоду і холоду, від жорстокої байдужості з боку сильних світу цього. Наш народ вважає Вас справжнім посланцем і будівником миру, миру справжнього та справедливого. Миру, якого так сильно прагнуть у нашій країні, яка вже чотири роки страждає від російської агресії, яка спровокувала у Європі найбільшу гуманітарну кризу після Другої світової війни».

«Ми вдячні Вам, що пам’ятаєте про наш народ у своїх молитвах, за гуманітарну акцію «Папа для України». Дякуємо за те, що Ви пробуджуєте совість європейського континенту, робите її чуйною до бідних, стражденних, мігрантів і жертв несправедливості. Дякуємо за те, що Ви стали для нас посланцем Благої вістки Христа, за те, що проголошуєте спасіння тим, хто відчуває відчай і безнадію. Дякуємо, що відвідали нас тут, у Римі. Сподіваємося, що цей візит є тільки першим кроком, добрим знаком Ваших майбутніх відвідин України», − подякував Блаженніший Святослав Папі Франциску»,  – такими словами завершив своє вітальне звернення до Папи Глава УГКЦ Патріарх Святослав.