• Головна
  • Новини
  • Сьогодні 72-а річниця смерті Митрополита Андрея Шептицького, який упродовж 44 років очолював УГКЦ...

Сьогодні 72-а річниця смерті Митрополита Андрея Шептицького, який упродовж 44 років очолював УГКЦ

01.11.2016, 11:47
Сьогодні 72-а річниця смерті Митрополита Андрея Шептицького, який упродовж 44 років очолював УГКЦ - фото 1
Митрополит Андрей Шептицький (1901-1944) упрoдовж 44-років очолював УГКЦ й українське галицьке суспільство в період двох Світових воєн, пережив сім режимів: австрійський, російський, український, польський, радянський, нацистський і знову радянський.

Шептицький_2.jpgМитрополит Андрей Шептицький (1901-1944) упрoдовж 44-років очолював УГКЦ й українське галицьке суспільство в період двох Світових воєн, пережив сім режимів: австрійський, російський, український, польський, радянський, нацистський і знову радянський.

Народився 29 липня 1865 року в селі Прилбичі на Львівщині. Походив зі стародавнього знатного українського роду, який у XIX столітті зазнав полонізації, члени родини стали римо-католиками. Незважаючи на сильну опозицію з боку батька, він вирішує повернутися до свого коріння і стати ченцем Василіянського чину, щоб служити "селянській", як її називали в той час, Греко-Католицькій Церкві.

У віці 36 років Андрей Шептицький, обдарований надзвичайними духовними харизмами, стає Главою Греко-Католицької Церкви. Він невтомно трудиться, щоб примирити різні етнічні групи, і залишає по собі багату спадщину творів на тему суспільних проблем і духовности. Розробляє нові методи служіння. Засновує чин Редемптористів українського обряду та монастирі Студійського Уставу в Україні та інші релігійні згромадження. Він стає фундатором лічниці, Національного музею,Богословської Академії, надає грошову допомогу різним релігійним, культурним та освітнім установам.

Митрополит Андрей був покровителем митців, студентів, в тому числі і багатьох православних християн, а також піонером в екуменізмі. 

Він опанував єврейську мову настільки добре, що міг спілкуватися з євреями. Під час його душпастирських візитів у міста єврейські громади зустрічали його з Торою. За роки нацистської окупації він переховував у своїх палатах сотні євреїв. У цей період митрополит пише пастирського листа "Не убий", який став сміливим протестом проти звірства нацистів.

Шептицький1.jpgМитрополит Андрей помер 1 листопада 1944 року. Похований у крипті собору Святого Юра у Львові.

Митрополит був переконаний, що день волі українського народу прийде, тому передав духовним своїм дітям прозорий план «Як будувати Рідну Хату». Це послання стало дороговказом духовно-культурного розвитку української нації.

Забуті сьогодні поради від Митрополита Андрея: Як збудувати Україну та вберегти її культуру

Досі триває процес його беатифікації.