У Тернополі презентували двотомник про Йосифа Сліпого

25.10.2016, 11:50
У Тернополі презентували двотомник про Йосифа Сліпого - фото 1
Двотомне видання “Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство” представили 24 жовтня 2016 року у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. Володимира Гнатюка.

Двотомне видання “Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство” представили 24 жовтня 2016 року у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. Володимира Гнатюка.

Як пролунало під час презентації, цю подію можна вважати своєрідним вступом до низки акцій, присвячених Патріарху УГКЦ, котрі проведуть наступного року — у 120-ліття від народження Йосифа Сліпого. Для жителів Тернопільщини особа цього Глави Церкви особливо близька, адже він народився у селі Заздрість теперішнього Теребовлянського району. У книзі ж зібрані матеріали з усього світу, як українською, так і англійською та іспанською мовами, переклади з них.

Сліпий.jpg

“Небагато маємо таких славних особистостей, які представляли цілий наш народ на міжнародному рівні. Патріарх Йосиф належав до таких. Цією презентацією ми фактично розпочинаємо відзначення його 125-ліття, — передає слова синкела з питань стратегії Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ о. доктора Віталія Козака кореспондент РІСУ Володимир Мороз. — І сьогоднішня презентація є спробою підсумувати напрацювання, пов’язані з особою Патріарха, в літературі та мистецтві”.

Двотомник “Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство” відзначили на Львівському форумі видавців 2016 року як краще видання. У Тернополі його презентацію провели на факультеті філології і журналістики позаяк тематика — література.

“Для багатьох із нас тема “Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство” не вписується в образ самого Йосифа Сліпого”, — відзначила автор і порядник видання доктор Ірина Іванкович.

Дійсно, звичним уже стало, що Патріарх — передусім багаторічний в’язень радянських таборів і борець за права Церкви. Але упорядковуючи архіви, Ірина Іванкович, як каже, знайшла дуже багато художніх творів, присвячених уродженцеві Тернопільщини. Та й сам він творив... Відтак, якщо у 1999 році стараннями дослідників Леоніда Рудницького та Степана Хороба вийшла антологія поетичних творів, присвячених Йосифу Сліпому “Серця живе джерело”, то тепер з’явилися два томи.

Серед авторів — Йосиф Сліпий, Роман Лубківський, Богдан Стельмах, Олег Герман, Петро Шкраб’юк, Микола Ковальчук, Левко Різник, Микола Холодний, Зоя Когут, Леся Храплива-Щур, Роман Завадович, Богдан Стефанишин, Василь Ящун, Józef Łobodowski, Stefan Balicki, Morris L. West та інші. Тематика творів доволі широка. Це і рідне скло Патріарха Заздрість, покликання і священство, Йосиф Сліпий — в’язень і борець за правду, візити Патріарха по вільному світі, “Свої його не прийняли”, молитви і побажання до ювілеїв, заупокійні твори, “Заповіт” Патріарха.

До книги додано диск із записами окремих творів у виконанні народного артиста України Богдана Козака. Ілюстрації, якими оформили видання, створив відомий у діаспорі маляр Юрій Гура.

— Пізнати Патріарха означає читати його твори. Це означає пізнати його внутрішній світ, — підсумовує Ірина Іванкович.