• Головна
  • Новини
  • У Польщі знову запускають механізм дискримінації Митрополита Андрея Шептицького, - історик...

У Польщі знову запускають механізм дискримінації Митрополита Андрея Шептицького, - історик

20.10.2016, 12:18
У Польщі знову запускають механізм дискримінації Митрополита Андрея Шептицького, - історик - фото 1

У польському місті Люблін цього року українською мовою вийшла книжка «Два царства», в якій опубліковані листи, за твердженням упорядників, написані блаженним, єпископом УГКЦ Григорієм Хомишиним. У книжці опубліковані три вступні слова – римо-католицького єпископа-емерита Мар’яна Бучека, науковця Люблінського католицького університету Володимира Осадчого та івано-франківського отця-видавця УГКЦ Ігоря Пелехатого (щодо нього зараз триває церковний трибунал).

_Sheptycki_560.jpg-sss.jpgУ польському місті Люблін цього року українською мовою вийшла книжка «Два царства», в якій опубліковані листи, за твердженням упорядників, написані блаженним, єпископом УГКЦ Григорієм Хомишиним. У книжці опубліковані три вступні слова – римо-католицького єпископа-емерита Мар’яна Бучека, науковця Люблінського католицького університету Володимира Осадчого та івано-франківського отця-видавця УГКЦ Ігоря Пелехатого (щодо нього зараз триває церковний трибунал).

Усі три передмови є маніпуляцією довкола імені митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, наголосив Радіо Свобода проректор Українського католицького університету (УКУ), професор історії Ігор Скочиляс.

«Очевидно, велика вада цієї книги полягає в тому, що вона не розглянута у площині тогочасних історичних, політичних подій, ані стосунки між митрополитом Андреєм і владикою Хомишиним не поставлені в належний контекст, ані загалом ціле широке тло взаємин українсько-польських, українсько-єврейських, взаємин між УГКЦ і польською владою, Українським національно-визвольним рухом – ОУН, УПА, вони, на жаль, не контекстуалізовані. А якщо вони у цій книжці, на мою думку, свідомо не розглянуті через призму тогочасних подій, то можемо говорити цілком справедливо і академічно, що вони є маніпульовані, і це є вдала академічна маніпуляція, яка полягає у тому, що намагаються інструментуалізувати появу цієї книжки саме у 2016 році», - сказав історик

За словами Ігоря Скочиляса, у передмові публікації «Два царства» відверто представлено ланцюговий логістичний так званий «зв’язок», коли йдеться про Андрея Шептицького, наступний ланцюжок це є український інтегральний націоналізм і третє – це Волинь 1943 року.

«Тобто іншими словами, логіка упорядників полягає в тому, що якщо би не було Андрея Шептицького, то не було б інтегрального націоналізму українського, якщо б не було українського інтегрального націоналізму, не було б драматичних подій на Волині 1943 року. Очевидно, навіть непрофесійному історику зрозуміло, що це є відверта маніпуляція», - заявив він.

Учена рада УКУ має сумніви щодо автентичності листів Хомишина, якщо вони автентичні, чи втручались упорядники книжки у зміст оригіналу. Зараз УГКЦ проводить розслідування цієї ситуації, адже архів владики Хомишина є власністю Івано-Франківської архієпархії. Ігор Скочиляс переконаний, що у Польщі певне середовище зацікавлене у дискримінації імені митрополита Андрея Шептицького, процес беатифікації якого перебуває на стадії завершення. Видання книжки, каже український професор, є лише початком сценарію щодо маніпуляції довкола імені митрополита.

«Цілком зрозуміло, що ця книжка є лише першим пробним каменем, що за цим стоїть, очевидно, ціла система заходів, спрямованих і на дискримінацію постаті Андрея Шептицького, і на торпедування того доброго і позитивного образу України і українців, зокрема, УГКЦ, який створився після Революції гідності, після Євромайдану. І це є те, що самі поляки люблять називати – порахунки з історією», - наголосив Ігор Скочиляс.