• Головна
  • Новини
  • Перший єпископ УГКЦ для українців в Аргентині відзначив 55-у річницю хіротонії...

Перший єпископ УГКЦ для українців в Аргентині відзначив 55-у річницю хіротонії

17.10.2016, 11:11
Перший єпископ УГКЦ для українців в Аргентині відзначив 55-у річницю хіротонії - фото 1
15 жовтня владика Андрій (Сапеляк) відзначає 55-річчя з дня єпископської хіротонії. Салезіанське згромадження привітало владику Андрія з цим ювілеєм. Від імені Синоду Єпископів УГКЦ привітання надіслав також Патріарх Святослав.

15 жовтня владика Андрій (Сапеляк) відзначає 55-річчя з дня єпископської хіротонії. Салезіанське згромадження привітало владику Андрія з цим ювілеєм. Від імені Синоду Єпископів УГКЦ привітання надіслав також Патріарх Святослав.

«Від імені Синоду Єпископів нашої Церкви щиро вітаю Вас із 55-ю річницею хіротонії. Ваше служіння для вірних нашої Церкви залишило добрий приклад жертовного пастиря, який кладе душу за овець своїх. Особливо хочу подякувати за постійне служіння для потреб нашої Церкви в Україні», – йдеться у привітанні.

14 серпня 1961 року часопис «Обсерваторе Романо» оприлюднив на своїх сторінках анонс про номінацію вл. Андрія (Сапеляка) на єпископа для українців в Аргентині з титулом Апостольського візитатора. 

Сапеляк_хіротоіня.jpg

Єпископська хіротонія владики Андрія відбулася 15 жовтня 1961 року в Римі у базиліці Святого Петра. За словами владики, для нього день хіротонії мав дуже вагоме значення: «Мені важливо було, щоб вона відбулася у свято Покрови, щоб своє служіння започаткувати в ім’я Марії та під її Покровом як наслідник апостолів «крок за кроком з Марією та під її Покровом». З цими ідеалами я жив завжди, запевняючи успіхи, помимо всяких труднощів, часто великих».

Сапеляк.jpg

Висвячував першого українського єпископа-салезіанина архиєпископ Іван Бучко разом із владиками Гавриїлом Букатком з Югославії та Володимиром Маланчуком із Франції.

Першу аудієнцію уже як єпископ вл. Андрій мав у Папи Івана ХХІІІІ. Тоді владика просив благословення на місійну працю серед українців в Аргентині та висловив вдячність за папський подарунок: золотий хрест із часточкою святого Хреста Господнього. Відтак після святкування урочистостей у Римі владика поїхав до Турина, де також мав зустрічі з багатьма салезіанами.

Владика Андрій багато зробив для того, щоб українські салезіани розпочали свою душпастирську працю в Україні у 90-х роках, і ця праця розвивається і до сьогодні.  Про це  повідомляє Департамент інформації УГКЦ.