• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ: Ми почули чітку позицію Апостольської столиці про війну в Україні...

Глава УГКЦ: Ми почули чітку позицію Апостольської столиці про війну в Україні

17.06.2016, 12:05
Глава УГКЦ: Ми почули чітку позицію Апостольської столиці про війну в Україні - фото 1
“Сьогодні війна може бути названа забутою, тому що Європі дуже легко закрити очі на ті проблеми, що не вирішуються швидко. Голос держсекретаря будить сумління європейських громадян”, - підсумував Святослав Шевчук.

Під час візиту Держсекретаря Ватикану П’єтро Пароліна Україна почула чітку позицію Апостольської столиці щодо війни в Україні, на яку від початку конфлікту чекали вірні. Про це під час прес-конференції у Києві, 17 червня, заявив глава Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав (Шевчук).

Зустріч Глави УГКЦ, архиєпископа Мечислава Мокшицького, митрополита Львівського, голови Конференції єпископату РКЦ в Україні; Яна Собіло, єпископа-помічника Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ, голови Технічного комітету акції «Папа для України» з журналістами організувало “Радіо Марія”, — повідомляє власкор РІСУ.

“Від самого початку війни ми хотіли почути чітку відповідь Апостольської столиці, відчути, що Україна живе не у стані громадянскої війни, а на нашу землю прийшли чужинці, що вбивають наш народ… Під час своєї промови в Запоріжжі кардинал Паролін наголосив на святості і недоторканності українських кордонів, а саме тому агресор має залишити українську землю”, - заявив Патріарх Святослав.

Він додав, що УГКЦ постійно у різний спосіб інформувала Папу Франциска про ситуацію в Україні. Про конфлікт в Україні Папі нагадували римо-католицькі єпископи та папський нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті. Останньою краплею стала зустріч Постійного Синоду УГКЦ 5 березня, під час якої єпископи наголосили: “Україна страждає, а християни можуть і мають допомогти”.

Під час візиту кардинала Пароліна оголошена гуманітарна місія Папи в Україні, що покликана допомогти постраждалим від війни. За словами Глави УГКЦ, навіть якщо будуть зібрані мільйони, вони кардинально не зможуть змінити ситуацію. На його думку важливою є символічність акції та приїзду держсекретаря, голови дипломатії Ватикану, що пробудить сумління європейців та нагадає про війну в Україні.

“Папа є з нами, він і його речник стають голосом українського народу, тому сам Господь Бог є з нами… Не можна лікувати наслідки, не лікуючи причини, тому візит держсекретаря означає для нас заклик припинити війну. Гуманітарна акція Папи буде мати успіх, коли перестане говорити зброя, а заговорить дипломатія”.

Глава УГКЦ нагадав слова святого Папи Івана Павла ІІ, на яких у своїй промові наголосив кардинал Паролін про відповідальність Європи. “Саме ця Європа повинна почуватися відповідальною за долю цього геополітичного регіону, який її безпосередньо стосується, і робити це зі щедрістю й далекоглядністю, не беручи до уваги лише економічні чи стратегічні інтереси. І саме ця конкретна допомога католиків цієї Європи, яку я сьогодні символічно передаю вам, дорогі брати й сестри українці, є запевненням, що Церква не припинить просити всю Європу робити так само, в той спосіб, як кожному, інституції чи особисто, належить”, — сказав кардинал в Запоріжжі.

“Сьогодні війна може бути названа забутою, тому що Європі дуже легко закрити очі на ті проблеми, що не вирішуються швидко. Голос держсекретаря будить сумління європейських громадян”, — підсумував владика Святослав (Шевчук).