• Головна
  • Новини
  • «Україна у стані війни як відкрита рана», - Глава УГКЦ Святослав (Шевчук)...

«Україна у стані війни як відкрита рана», - Глава УГКЦ Святослав (Шевчук)

10.06.2016, 18:58
«Україна у стані війни як відкрита рана», - Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) - фото 1
В медицині відомо, коли рана відкрита, існує небезпека, що різного роду збудники хвороб почнуть у неї потрапляти. Сьогодні, на жаль, в стані війни Україна подібна до відкритої рани

шевчук1.jpg«Ми в Україні перебуваємо перед колосальним викликом, сімейні цінності в Україні уже є і щораз то більше на різних рівнях будуть під серйозною атакою. В медицині відомо, коли рана відкрита, існує небезпека, що різного роду збудники хвороб почнуть у неї потрапляти. Сьогодні, на жаль, в стані війни Україна подібна до відкритої рани», - наголосив у своєму виступі на конференції присвяченій Апостольському повчанню Amoris laetitia (Радість любові) 10 червня у Львові Глава УГКЦ Святослав (Шевчук).

Презентацію постсинодального документу, що був оприлюднений в Ватикані 8 квітня, спільно провели Комісія Української Греко-Католицької Церкви у справах родини та Інститут родин та подружнього життя Українського католицького університету.

шевчук2.jpg

Глава УГКЦ поділився власним досвідом участі в Папських Синодах у справах родини, що проходили у Римі 2014 та 2015 року, передісторією дискусій, що лягли в основу документу, атмосферою синодальних засідань та кількома герменевтичними ключами для кращого його розуміння.

«Нехай нікого не лякає кількість сторінок, бо текст читається радісно: Папа хоче проголосити сучасному світу Євангеліє родини – добру звістку, добру новину Бога про сім’ю, позитивно представити цінність родини для сучасної людини», - поділився Блаженніший Святослав.

Він також зазначив, що зараз, коли в багатьох контекстах відбувається вивчення, осмислення, дослідження чи критика документу Amoris laetitia,  багато богословів роздумають як в ньому розрізнити душпастирську і доктринальну частину. І це, на його думку, помилково. «Пасторальний і доктринальний аспекти між собою тісно пов’язані. Ми не можемо в душпастирстві втілювати щось інше, ніж Христове Євангеліє, який є суттю нашої віри. Якщо шукаємо душпастирську відповідь на складні питання, заперечуючи вчення Церкви про нерозривність і святість подружжя як виключного союзу між чоловіком і жінкою, то це релігійний популізм, а не справжнє душпастирство», - підкреслив глава УГКЦ.

Фото Олександра Ласкіна (Український католицький університет). Більше фото з презентації

Довідка

Апостольське повчання оприлюднене в Рік Милосердя і об'єднує результати двох Синодів у справах сім'ї, скликаних папою Франциском у 2014 та 2015 роках. В останньому Синоді українські католики мали 4 представників:  від УГКЦ – патріарх Святослав Шевчук, єпископи Борис Ґудзяк та Гліб Лончина, від РКЦ – митрополит Мєчислав Мокшицький, Голова Конференції Католицького Єпископату України латинського обряду.

Документ включає багато цитат з синодальних кінцевих звітів, численних катехиз Франциска на тему сім'ї, а також документів його попередників. Крім того, Папа також послуговується внесками різних Єпископських Конференцій з усього світу  і наводить цитати визначних осіб, таких як Мартін Лютер Кінг чи Еріх Фромм.

Повчання поділене на 9 розділів та нараховує 325 параграфів.

Український переклад документу готується.