• Головна
  • Новини
  • Єпископів УГКЦ турбують питання сект, новітніх релігійних рухів та корупції...

Єпископів УГКЦ турбують питання сект, новітніх релігійних рухів та корупції

11.04.2016, 14:31
Єпископів УГКЦ турбують питання сект, новітніх релігійних рухів та корупції - фото 1
Владик УГКЦ турбують питаннями сект, новітніх релігійних рухів та корупції

Сімдесят перша сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулась у Реколекційному Центрі Патріарха Йосифа Сліпого у Львові-Брюховичах, 5-6 квітня 2016 р.

mytr_synod.jpg

У синодальних засіданнях брали участь усі діючі єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ. На синодальних засіданнях також були присутні запрошені: Преосвященний Владика Мілан (Шашік), Єпарх Мукачівський та Преподобний отець Володимир (Ґруца), номінат на Єпископа-помічника Львівської архиєпархії.

Головною темою цієї Сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства було питання про секти і новітні релігійні рухи. Аналіз ситуації щодо постання та діяльності новітніх релігійних рухів в єпархіях та екзархатах УГКЦ в Україні провела д-р Анна Ева Боднар, керівник Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ у справах новітніх релігійних рухів. Вона доповіла про виклики сьогодення, пов’язані з постанням і діяльністю деструктивних рухів та розповіла про ймовірні способи відповіді на них, а о. Ярослав Петруха представив членам Синоду проект статуту Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ у справах новітніх релігійних рухів та сект.

В розділі опрацювання синодальних документів відбувся розгляд та затвердження Послання Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства про подолання моральної недуги корупції та «Пасторальної програми протидії гріхові корупції», яку приготовляла Комісія УГКЦ «Справедливість і мир» під керівництвом о. Михайла Мельника. Синод розглянув у першому читанні синодальне послання щодо кооперативного руху в Україні відповідно до традицій Української Греко-Католицької Церкви. У цьому ж розділі синодальної праці відбулись апробації двох документів, які були затверджені на трирічний випробувальний термін з 11 березня 2013 року Божого: Інструкції з діловодства у Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві Української Греко-Католицької Церкви» та «Норми служіння Божественної Літургії». Обидва документи успішно пройшли апробацію та були затверджені як постійно діючі нормативно-правові акти Верховного Архиєпископства.

Відбувся розгляд питання про діяльність Синодальної групи єпископів Української Греко-Католицької Церкви для контактів з єпископатом Римо-Католицької Церкви в Польщі, яке доповів Владика Василь (Тучапець), координатор парафіяльного партнерства між Українською Греко-Католицькою Церквою та Римо-Католицькою Церквою в Польщі.

Про місію і діяльність Українського Католицького Університету та нові навчальні програми цього церковного вищого навчального закладу доповів його ректор отець Богдан Прах.

Обговорюючи діяльність комісій Верховного Архиєпископства владики заслухали представлення діяльності Комісії у справах освіти та виховання УГКЦ.

Про діяльність Координаційної Ради з питань душпастирства у критичних ситуаціях доповів Владика Богдан (Манишин), а про діяльність Відділу Патріаршої Курії УГКЦ з душпастирства у збройних силах України доповів о. Любомир Яворський.

У контексті розгляду економічного блоку питань владики заслухали інформацію директора Всеукраїнського Адміністратора Пенсійних Фондів Тетяни Сальникової про успішну діяльність заснованого УГКЦ Недержавного пенсійного фонду «Покрова».

Синод з вдячністю сприйняв інформацію про проголошену Святішим Отцем загальноєвропейську збірку для потреб потерпілих від війни в Україні та одностайно постановив долучитись до цього заклику Святішого Отця й провести в неділю, 24 квітня 2016 року Божого, в усіх храмах УГКЦ збірку пожертв для гуманітарних потреб потерпілих від військових дій в Україні.

Сімдесят другу сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести у червні 2016 р. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.