• Головна
  • Новини
  • УГКЦ в анексованому Криму прийняла виклик: змагається за реєстрацію...

УГКЦ в анексованому Криму прийняла виклик: змагається за реєстрацію

21.03.2016, 13:32
За словами Глави УГКЦ, зараз існує реальна небезпека для УГКЦ пережити в Криму те саме, що 70 років тому під час ліквідації сталінським режимом цієї Церкви.

Глава УГКЦ у Києві під час круглого столу «Насильницька ліквідація УГКЦ та її наслідки: уроки й завдання для сьогодення» розповів що саме зараз відбувається з УГКЦ в анексованому Криму. Ідеться про те, до якої категорії УГКЦ російська влада намагається зарахувати і яку термінологію до неї використати: регуляцію чи ліквідацію.

У комуністичній пропаганді СРСР щодо долі Церков було ключовим словом – самоліквідація. Тактика російської влади в Криму, як наголошує Глава УГКЦ, не змінилася.

«Після анексії Криму всі релігійні організації тут опинилися поза законом. Це відбувалося внаслідок певного законодавчого процесу, який встановив вимогу усім без винятку релігійним організаціям пройти процес реєстрації. Мабуть, служби держбезпеки Росії не мають якоїсь фантазії чи креативізму, застосовуючи старі механізми. Тепер УГКЦ в Криму очікує рішення щодо своєї долі, тобто до якої категорії нас намагатимуться зарахувати і яку термінологію до нас використати: регуляцію чи ліквідацію», – зазначив Патріарх Святослав.

 

За словами Глави УГКЦ, зараз існує реальна небезпека для УГКЦ пережити в Криму те саме, що 70 років тому під час ліквідації сталінським режимом цієї Церкви.

«Для того, аби не дати пропаганді жодної нагоди говорити про самоліквідацію УГКЦ у Криму, – наголосив Глава УГКЦ, – наші громади виявили бажання змагатися за цю реєстрацію. Але побачимо, який буде наслідок. Ми знаємо, що є величезний тиск з боку органів державної влади, які відмовляються зберігати назву «Українська Греко-Католицька Церква». Мабуть, буде великий тиск щодо зміни назви, бо вже пройшло багато засідань так званої релігієзнавчої експертизи у Москві з цього приводу. За всяку ціну ми намагаємося утримати свої позиції і не дати нікому нагоди сказати, що ми саморозпустилися чи самоліквідувалися».