• Головна
  • Новини
  • УГКЦ організовує загальноцерковний рух протидії корупції, – рішення Синоду єпископів...

УГКЦ організовує загальноцерковний рух протидії корупції, – рішення Синоду єпископів

27.11.2015, 15:51
УГКЦ організовує загальноцерковний рух протидії корупції, – рішення Синоду єпископів - фото 1
Шістдесят дев’ята сесія Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулася р Реколекційному центрі Патріарха Йосифа Сліпого у Львові-Брюховичах 24-25 листопада 2015 року, повідомляє сайт УГКЦ.

УГКЦ_Синод.jpgШістдесят дев’ята сесія Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулася р Реколекційному центрі Патріарха Йосифа Сліпого у Львові-Брюховичах 24-25 листопада 2015 року, повідомляє сайт УГКЦ.

У синодальних засіданнях брали участь усі чинні єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства (окрім відсутнього з поважної причини єпископа Степана (Менька)). На синодальних засіданнях також були запрошені владики Мілан (Шашік), єпарх Мукачівський, і Ніл (Лущак), єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії, яка не входить до складу УГКЦ.

Головною темою цієї сесії Синоду було питання про корупцію. Аналізуючи витоки цієї суспільної недуги, члени Синоду заслухали доповідь про суспільні очікування від Церкви щодо подолання корупції в Україні, яку виголосив Мирослава Маринович, президент Інституту релігії та суспільства і проректор із питань призначення та місії Українського католицького університету, а також доповідь про практичні заходи щодо подолання корупції, яку виголосив Сергій Гула, координатор Національного руху «Ні хабарництву! Я не беру і не даю хабарів».

Здійснивши аналіз зазначеної проблематики, Синод визнав суспільну недугу корупції гріхом, відповідальність за який є особистою, і вирішив ініціювати створення загальноцерковного руху протидії цьому гріхові, сформувавши відповідну робочу групу, першим завданням котрої має бути опрацювання програми душпастирства у сфері протидії корупції. Також Синод Верховного Архиєпископства висловив підтримку всім громадським організаціям та ініціативам, які борються зі суспільною хворобою корупції, та наказує вірним УГКЦ долучити молитву за зцілення від гріха корупції до молитов у щомісячний день молитви за зцілення узалежнених та їхніх рідних.

У розділі опрацювання синодальних документів відбувся розгляд та затвердження в першому читанні з внесеними поправками та доповненнями Пастирського листа Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства щодо хвороби корупції.

Серед інших тем було заслухано повідомлення Верховного архиєпископа Святослава про участь Церкви в організації та діяльності Національного форуму «Трансформація України».  

Про діяльність комісій Верховного Архиєпископства відзвітував отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій УГКЦ, а отець Роман Лагіш, голова Комісії у справах монашества розповів про діяльність цієї Комісії та Асамблею для монашества УГКЦ та РКЦ в Україні. Отець Василь Білаш, голова Комісії у справах мирян, звернувся до Синоду з низкою прохань від цієї Комісії, на які синодальні отці відреагували відповідними рішеннями. Про стан підготовки до Всесвітнього дня молоді, що відбудеться 26-31 липня 2016 року в Кракові, доповів отець Ростислав Пендюк, голова Комісії у справах молоді УГКЦ.

Крім того, було заслухано та схвалено звіт про діяльність Координаційної ради з питань душпастирства у критичних ситуаціях, який склав її голова - владика Богдан (Манишин). Про діяльність Відділу Патріаршої курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України доповів його керівник – отець Костянтин Пантелей.

Синодальні отці уважно розглянули питання про Надзвичайний ювілей Божого милосердя - Святий рік Милосердя. Цей Надзвичайний ювілейний рік Божого милосердя започатковано рішенням Синоду єпископів УГКЦ у відповідь на заклик Папи Римського Франциска. Він триватиме від 8 грудня 2015 року до 26 листопада 2016 року Божого.  

У розділі інших тем для обговорення відбувся розгляд питання про призначення в кожній єпархії відповідального священика - синкела у справах церковних співців.

Синод розглянув та прийняв до відома, рекомендуючи до використання, Навчальний посібник з безпосереднього приготування до подружжя «Крокуючи до шлюбу», який представила Марія Гавінська, та Програму біблійних читань у парафії, яку синодальним отцям представили отець Тарас Барщевський та Луїза Цюпа.

Роздумуючи над сучасною ситуацією в державі, Синод затвердив текст окремого прохання за мир, воїнів і постраждалих, яке рекомендує і закликає виголошувати в єктенії на всякі прохання на кожній літургії:

"Ще молимось, щоб Господь Бог зіслав Святого свого Духа на весь український народ і дав йому ласку витривалості у вірі, надії й любові серед теперішніх важких випробувань; дарував йому мир та визволив від усяких ворогів, щоб він міг у справедливості і правді прославляти доброго і милосердного Бога, - Господи, вислухай і помилуй.

Ще молимось за Божу опіку над усіма воїнами, які виконують свій обов’язок захисту Вітчизни, - щоб Господь Бог зміцнював їхні відвагу й мужність та охороняв від ворогів видимих і невидимих, - Господи, вислухай і помилуй.

Ще молимось за тих, які постраждали внаслідок бойових дій: за поранених, переселенців; тих, які втратили рідних, помешкання, майно; за всіх тих, які перебувають у зоні конфлікту, - щоб Господь Бог захистив та оздоровив їх, зберіг від усякого лиха та обдарував своєю благодаттю, - Господи, вислухай і милостиво помилуй".

Відбулося предметне обговорення питання про місію Українського католицького університету та нові можливості служіння Церкві, яке доповідав Тарас Добко, перший проректор Українського католицького університету. Про стан діалогу з Харківсько-Полтавською єпархією Української Автокефальної Православної Церкви (оновленої) доповів владика Теодор (Мартинюк).

До синодальних отців звернувся секретар Апостольської нунціатури в Києві монсеньйор Пйотр Тарнавський, який зачитав листа до Синоду Верховного Архиєпископства від новопризначеного Апостольського нунція в Україні - архиєпископа Клаудіо Гуджеротті.

Сімдесяту сесію Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ вирішено провести в лютому 2016 року.