• Головна
  • Новини
  • Про унікальні факти пошуку Митрополитом Шептицьким єдності Церков йшлося на міжнародному симпозіумі у Львові...

Про унікальні факти пошуку Митрополитом Шептицьким єдності Церков йшлося на міжнародному симпозіумі у Львові

31.10.2015, 19:25
Про унікальні факти пошуку Митрополитом Шептицьким єдності Церков  йшлося на міжнародному симпозіумі у Львові - фото 1

30 жовтня у Львові відбулася I сесія Міжнародного симпозіуму, присвяченого 150-річчю від дня народження Андрея Шептицького під назвою “Богословсько-екуменічна спадщина митрополита Андрея Шептицького. Присутні мали нагоду почути унікальні факти екуменічної діяльності митрополита та дізнатись про богословське мислення Андрея Шептицького.

30 жовтня у Львові відбулася I сесія Міжнародного симпозіуму, присвяченого 150-річчю від дня народження Андрея Шептицького під назвою “Богословсько-екуменічна спадщина митрополита Андрея Шептицького. Присутні мали нагоду почути унікальні факти екуменічної діяльності митрополита та дізнатись про богословське мислення Андрея Шептицького.

o_i_datsko.jpgОтець д-р Іван Дацько, президент Інституту екуменічних студій (УКУ) поділився з присутніми про тяглість екуменічної думки від Шептицького до його послідовників сьогодні. “Шептицький став провісником сучасного екуменізму. Питання єдності церков було для нього пріорітетним. Він собі думав, що треба починати з молодого покоління і втілював це розумно - як стає митрополитом, реформує Духовну семінарію”. - зауважив о. д-р Іван Дацько. Він закликав продовжувати доповняти, удосконалювати його насліддя: “Екуменізм залишається пріорітетним не лише для греко-католиків, але й для всіх християн України”.

Отець д-р Мирослав Татарин з Університету святого Єроніма (Ватерлоо, Канада) вказав шлях до єдності християн, яким рухався митрополит Андрей: “Це дорога умалення, заклик до самозречення, послух та вміння слухати одне одного”. За словами о. д-ра Мирослава Татарина, ще від початку душпастирської діяльності владика Андрей віддається пошуку спільної мови з православним світом, знайомиться зі старообрядовцями в Росії.

Ісіченко.jpgМитрополит Андрей Шептицький сприяв видавничим та культурно-просвітницьким проектам, богословським та освітнім ініціативам, направленню студентів на зарубіжні студії. Такі ініціативи не обмежувалися лише УГКЦ. При заснуванні1928-го року ЛБА стає «підвалиною духовного народження українського народу та сповнення великої грядучої місії на українській землі та серед народів Сходу Європи». Про це сказав Владика Ігор (Ісіченко), Ахиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ,

За його словами, безпосередньо українській православній спільноті були адресовані два відомі послання владики Андрея: «Послання до православних архиєреїв на українських землях» (1941 рік) та «Послання до української віруючої інтелігенції» (1942 рік). У них він пише про творення єдності між православними та греко-католиками, як про величну мету, яка вимагає доброї волі обох сторін, молитви, взаємної поступливості, зближення.

«Шкода, що ці послання залишаються не почутими адресатами, котрі зараз обирають з ким вони», - зауважив він.

Завершився перший день симпозіуму концертом “Музичний дар праведному Андрею у Львівській обласній філармонії. Лунала сучасна духовна музика українських композиторів М. Скорика, О. Козаренка, В. Степурка та Л. Дичко у виконанні “Галицького камерного хору”. Про це повідомляє прес-служба Інституту екуменічних студій УКУ.