• Головна
  • Новини
  • «Синод має допомогти єпископові Риму артикулювати незмінне Боже передання», - владика Борис (Ґудзяк)...

«Синод має допомогти єпископові Риму артикулювати незмінне Боже передання», - владика Борис (Ґудзяк)

02.10.2015, 18:55
«Синод має допомогти єпископові Риму артикулювати незмінне Боже передання», - владика Борис (Ґудзяк) - фото 1

Від України участь в Синоді беруть Верховний Архиєпископ Святослав Шевчук, глава Української Греко-Католицької Церкви, митрополит Мечислав Мокшицький, архиєпископ Львівський Римо-Католицької Церкви, єпископи УГКЦ - Гліб Лончина (Лондонська єпархія) та Борис Ґудзяк (Паризька єпархія).

Borys_Gudziak.jpg4 жовтня в Ватикані розпочинається XIV генеральна асамблея Синоду єпископів, присвячена темі “Покликання і місія сім’ї у Церкві та в сучасному світі”.

У Синоді візьмуть участь 270 учасників, серед яких 74 кардинали, 73 архиєпископи, 102 єпископи, три апостольських вікарії, два парафіяльних священики і 13 представників монашества. Також призначені аудитори, серед яких 17 одружених пар – вони братимуть участь у дискусіях, проте не матимуть права голосу за документ Relatio finalis, який буде проголошений наприкінці Синоду, що завершиться 25 жовтня.

Від України участь в Синоді беруть Верховний Архиєпископ Святослав Шевчук, глава Української Греко-Католицької Церкви, митрополит Мечислав Мокшицький, архиєпископ Львівський Римо-Католицької Церкви, єпископи УГКЦ - Гліб Лончина (Лондонська єпархія) та Борис Ґудзяк (Паризька єпархія).

«Синод про родину буде в центрі світової уваги мабуть більше, ніж будь-який з попередніх Синодів, які почав скликати папа Павло VI, тому що родина є центром нашого життя. Щоб зберегти людство, забезпечити його розвиток, нам слід зберігати і леліяти родину і кожну клітину її буття», - зазначив в коментар для РІСУ один з делегатів владика Борис Ґудзяк.

Він наголосив, що для всіх, які покликані брати участь у «цих тритижневих духовних і богословських чуваннях», це великий привілей і висока відповідальність.

На його думку, питання стану сім’ї в ХХІ столітті пов’язане з багатьма болючими феноменами. У світі на різних континентах у різних соціальних, економічних і культурних  контекстах постають  гострі загрози для християнської сім’ї.

Серед чинників, які ускладнюють життя сімей, зазначив єпископ  – це бідність і безробіття, війна, втеча від насилля і вимушена міграція, екологічні виклики, катастрофи і голод, детрадиціоналізація культури, безпрецедентні спроби  радикально надати нове визначення подружжю, та скрайньо індивідуалістичний світогляд і стиль життя.     

«Людська історія, позначена як неміччю і гріхом, так і таїнством Богом даної людської гідності і Господньої благодаті, завжди характеризувалася і буде характеризуватися моральними і соціальними викликами. Цей Синод має непросте завдання допомогти єпископові Риму артикулювати незмінне Боже передання про людину, подружжя, родину, свідомо і тверезо беручи до уваги реальність нашого турбулентного часу», - наголосив єпарх Паризький.

Папський Синод має консультативний характер. На завершення буде опубліковано підсумковий документ його роботи, однак прийняття будь-яких рішень є компетенцією Святішого Отця.

«Я очікую особливого натхнення і проводу від Святішого Отця. Передбачаю, що під час Собору папа буде передовсім молитися і уважно слухати Боже Слово і представлення делегатів. Проте процес формулювання відповідей на гострі питання триватиме і після Собору», - поділився своїми очікуваннями владика Борис Ґудзяк.