В УГКЦ прозвітували про роботу Синоду

08.09.2015, 10:27
В УГКЦ прозвітували про роботу Синоду - фото 1
В УГКЦ оприлюднили Комунікат Синоду єпископів, який відбувався з 30 серпня до 6 вересня 2015 року в м. Івано-Франківську. У ньому взяли участь 40 єпископів із України, країн Центральної та Західної Європи, Пiвнiчної та Пiвденної Америки і Австралiї.

В УГКЦ оприлюднили Комунікат Синоду єпископів,  який відбувався з 30 серпня до 6 вересня 2015 року в м. Івано-Франківську. У ньому взяли участь 40 єпископів із України, країн Центральної та Західної Європи, Пiвнiчної та Пiвденної Америки і Австралiї.

За повідомленням Департаменту інформації УГКЦ, Глава Церкви звернувся до Синоду з програмною доповіддю, в якій, зокрема, зазначив, що ситуацію в Україні можна вважати найбільшою гуманітарною кризою в Європі з часів Другої світової війни». На думку Першоєрарха, УГКЦ в умовах війни дуже активно долучилася до служіння українському суспільству відповідно до його потреб.

Синод_УГКЦ.jpg

Головну доповідь на тему Синоду «Парафіяльне душпастирство і новітні виклики» виголосив владика Кен (Новаківський), співдоповідали владика Богдан (Данило) і отець Андрій Онуферко. Своїм досвідом впровадження Стратегії розвитку Церкви на період до 2020 року поділилися владик Браян (Байда), Борис (Ґудзяк) і Венедикт (Алексійчук).

Синод заслухав звіти і доповіді голів різних синодальних комітетів, патріарших комісій, Відділу зовнішніх церковних зв’язків УГКЦ та ін. Зокрема, владика Богдан (Манишин) виголосив доповідь про діяльність Координаційної ради кризового душпастирства. Єпископ також представив проблематику капеланського служіння у Збройних силах України та інших військових формуваннях. Синод поблагословив створення реабілітаційних центрів для воїнів і постраждалих від війни в Україні. Синодальні отці заслухали також звіт директора МБФ «Карітас України» Андрія Васьковича про діяльність цієї організації в контексті війни в Україні.

Члени Синоду розглянули резолюції VІ сесії Патріаршого Собору на тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», який відбувся 25-27 серпня 2015 року в Івано-Франківську, і заслухали доповідь секретаря цього Собору - отця доктора Олега Каськіва.

Після роботи в групах синодальні отці прийняли відповідну постанову за підсумками  VІ сесії Патріаршого Собору та підтвердили мандат робочої групи із впровадження Стратегії розвитку УГКЦ на період до 2020 року.

Синод затвердив низку типових правильників, статутів і типових формулярів, розроблених Канонічним відділом Патріаршої курії. Крім того, єпископи ухвалили доопрацьовану Екуменічну концепцію УГКЦ на п’ятирічний термін, а також привітали рішення Собору Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (о) та висловив готовність до спільного пошуку шляхів відновлення євхаристійного сопричастя і адміністративної єдності між Українською Греко-Католицькою Церквою та Харківсько-Полтавською єпархією УАПЦ (о).

Владики УГКЦ затвердили Інструкцію щодо причастя дітей і немовлят в УГКЦ та Чини катехуменату і Хрещальної Літургії. Єпископи ознайомилися з ходом роботи над Катехизмом УГКЦ для молоді. Також було прийнято відповідні синодальні рішення щодо відзначення Надзвичайного ювілею Божого милосердя в УГКЦ.

Єпископи звернулися з листами до Святішого Отця Франциска, захисників Батьківщини, Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, Вселенського Патріарха Варфоломія, Глав Патріарших Католицьких Східних Церков, Предстоятеля УПЦ КП Патріарха Філарета, Предстоятеля УПЦ Митрополита Онуфрія, Предстоятеля УАПЦ Митрополита Макарія, керівників протестантських громад України, очільників нехристиянських релігійних організацій та ін. 

Наступний Синод Єпископів УГКЦ було вирішено провести у вересні 2016 року у Львові-Брюховичах.