• Головна
  • Новини
  • У Києві відкрили виставку, яка розповідає про протидію митрополита Шептицького Голодомору...

У Києві відкрили виставку, яка розповідає про протидію митрополита Шептицького Голодомору

05.08.2015, 09:53
У Києві відкрили виставку, яка розповідає про протидію митрополита Шептицького Голодомору - фото 1
Виставка, яка запрацювала 4 серпня, розповідає про внесок митрополита Шептицького у боротьбу проти Голодомору та приурочена до 150-річчя з дня народження митрополита Андрея.

Виставка, яка запрацювала 4 серпня,  розповідає про внесок митрополита Шептицького у боротьбу проти Голодомору та приурочена до 150-річчя з дня народження митрополита Андрея. Її організував Національний музей «Меморіал Голодомору» (Київ, вул. Лаврська, 3) разом із Громадським комітетом з вшанування пам’яті жертв Голодомору.

виставка.jpg

У відкритті заходу взяли участь: Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ, владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ, В’ячеслав Кириленко, Віце-прем’єр-міністр, міністр культури України, Іван Васюник, співголова Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору, Володимир В’ятрович, історик, голова Українського інституту національної пам’яті.

Виставка складається із семи стендів, які, як повідомляє офіційний сайт Міністерства культури України, пригадують об’єднання у 1933 році громадськості Галичини та Волині (що входили до складу Польщі) для допомоги українцям Радянської України (котрі вмирали від штучного голоду – Голодомору) і для інформування всього світу про цей злочин більшовицької радянської влади.

Розпочала цю справу у липні 1933 року Українська Греко-Католицька Церква в особі митрополита Андрея Шептицького з поширення по всьому світу його відозви «Україна в передсмертних судорогах» – попри брехливу інформацію з радянської преси, яка замовчувала голод і писала про великі врожаї і заможних, ситих українських селян. Реакція Західної України на Голодомор – це цінна пам’ять, яка може об’єднувати сучасне українське суспільство, Україну Західну, Центральну і Східну, це історія, що має сучасну аналогію на території окупованих частини Донецької та Луганської областей. Це доказ, що у безодні пекла були люди, які втілювали своєю поведінкою Божі закони і мораль. Це данина пам’яті предстоятелю, громадському діячу і будівничому України. Це навчання нам, сьогоднішнім і нагадування, яким митрополит завершив свою історичну відозву, а ми розпочинаємо ним нашу виставку – «Надія наша в Бозі».

Архиєпископ-емерит у своєму виступі звернув увагу на три моменти з життя митрополита: «Те, що робив, і те, ким він був, митрополит Шептицький виніс із батьківського дому. Його мати, графиня Софія, допомогла йому піднятися на високий духовний рівень. Це її велика заслуга для її сина та для нас. Батькові, графові Іванові, завдячуємо тим, що він свого сина виховав у свідомості свого походження та своєї приналежності. Цей великий син нашого народу виніс із дому любов до Бога і народу, до якого він належав».

У другій частині промови владика Любомир звернув увагу на те, що митрополит Андрей був пастирем народу, позбавленого своєї держави, який завжди вважав, що український народ, так само як і всі інші народи, має право на свою Українську державу, наділену християнською душею: «Ніколи йому не була байдужа доля українців усіх частин нашого краю, в захисті їх прав він завжди був послідовним».

Після завершення презентації виставки було представлено документальний фільм «Спадщина Андрея Шептицького», в основу якого лягли факти з життя Андрея Шептицького.

Триватиме виставка до 8 листопада 2015 року. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.