• Головна
  • Новини
  • Учасники Літньої школи в УКУ досліджують соціальну думку Митрополита Андрея Шептицького...

Учасники Літньої школи в УКУ досліджують соціальну думку Митрополита Андрея Шептицького

22.06.2015, 14:53
Учасники Літньої школи в УКУ досліджують соціальну думку Митрополита Андрея Шептицького - фото 1
29 учасників з України, Польщі та Білорусі впродовж тижня досліджуватимуть соціальне вчення митрополита Андрея Шептицького та можливості його імплементації в умови сучасного суспільства.

29 учасників з України, Польщі та Білорусі впродовж тижня досліджуватимуть соціальне вчення митрополита Андрея Шептицького та можливості його імплементації в умови сучасного суспільства.

Як сказав на відкритті Мирослав Маринович, президент Інституту релігії та суспільства, віце-ректор УКУ, постать митрополита Андрея є для нас, але також і для Європи, тестом, який ми повинні скласти: «Андрей Шептицький належить історії, але не відходить в історію. Він завжди з нами. Не минає жодного року, щоб його ім’я не пройшло як виклик, запитання, на яке ми маємо дати відповідь».

Літня-школа-1w.jpg

Віце-ректор підкреслив, що Літня школа – це відповідь на виклик часу, можливість зазирнути у соціальне вчення митрополита, щоб учасники могли самі робити висновки. Він закликав учасників не приховувати свої тривоги чи застереження, тому що усі прийшли з різних контекстів, а значить – мають різне уявлення про постать митрополита.

Мирослав Маринович нагадав присутнім Курта Левіна, якого дитиною врятував митрополит і який до останніх днів життя був для нього прикладом для наслідування та святим без канонізації.

Ярослав Кіт, координатор Школи, розповів про програму, яка складатиметься із двох блоків: лекцій Ярослава Грицака, Мирослава Мариновича, Олега Турія, Тараса Возняка, Оксани Гайової, а також Йосифа Зісельса, другий блок – навчальні екскурсії. Учасники поїдуть в м. Жовкву, с. Прилбичі, с. Вишня, Крехівський монастир, в якому Шептицький приймав монаші обіти, а також в архів Центрального державного історичного архіву, де побачать документ Берестейської унії, а також документи Петра Могили, Богдана Хмельницького, митрополита Андрея Шептицького.

Літня-школа-2w.jpg

У програмі літньої школи – перегляд фільмів та дискусії серед учасників. Як сказав Ярослав Кіт, графік буде дуже насичений, який дозволить краще розуміти соціальне вчення митрополита Андрея, який є формувачем еліти, людиною, яка випередила свою епоху.

В рамках школи передбачені і дві відкриті лекції. Це Інавгураційна лекція вл. Бориса (Ґудзяка) «Творчі підходи Митрополита Андрея» (22 червня, початок о 10.30 год.) та лекція Ярослава Кота «Милосердя, допомога, порятунок: Католицька Церква і євреї у XVII–XX ст.» (24 червня, 9.30 год.).

Завершиться все Архиєрейською Літургією в соборі св. Юра, яку очолить вл. Ігор (Возьняк), та молитвою у крипті собору, де похований митрополит Андрей. Про це повідомляє прес-служба УКУ.