• Головна
  • Новини
  • Любомир (Гузар) попросив львів’ян спокійно і без емоцій вирішити питання пам’ятника Андрею (Шептицькому)...

Любомир (Гузар) попросив львів’ян спокійно і без емоцій вирішити питання пам’ятника Андрею (Шептицькому)

14.03.2015, 20:26
Любомир (Гузар) попросив львів’ян спокійно і без емоцій вирішити питання пам’ятника Андрею (Шептицькому) - фото 1
Критика затвердженого проекту пам’ятника митрополитові Андрею та масштабної реконструкції площі святого Юра у Львові призвела до спроб віднайдення спільного рішення у цьому питанні.

huzar_den.jpgКритика затвердженого проекту пам’ятника митрополитові Андрею та масштабної реконструкції площі святого Юра у Львові призвела до спроб віднайдення спільного рішення у цьому питанні.

Задля цього 12 березня організували круглий стіл «Реконструкція площі Святого Юра: порозуміння заради вшанування митрополита Андрея Шептицького», який тривав 7 годин. Результатом круглого столу, стала підписана резолюція, яка наголошує на необхідності продовжити діалог між зацікавленими сторонами, щоб виробити спільне бачення вирішення громадського простору площі Cвятого Юра.

Для цього має бути створена робоча групу у кількості 12 осіб, що має складатися із представників Львівської міської ради, УГКЦ, громадської ініціативи «Врятуй сквер Святого Юра», мешканців прилеглих вулиць, «Львівської Політехніки», авторського колективу проекту “Реконструкція (відновлення) площі Святого Юра із встановленням пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому” (по 2 особи).

Робоча група має визначити механізм залучення експертів. Авторські колективи представляють актуальний проект реконструкції площі Святого Юра із встановленням пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому. Громадські слухання вже по узгодженому варіанту концепції мають відбутися до 26 квітня 2015 року.

Активна дискусія львів’ян щодо вигляду і місця пам’ятника Митрополиту Шептицькому спонукала Блаженнішого Любомира (Гузара) оприлюднити звернення з цього приводу.

Звернення Блаженнішого Любомира до львів’ян щодо спорудження пам’ятника митрополита Андрея

«Кілька тижнів тому написав я листа до дирекції Львівського радіо, щоб подякувати, що завдяки їхнім програмам знову лунають у Львові батьківські повчання митрополита Андрея Шептицького.

А невдовзі після того до мене дійшла інша, прикра новина, що в нашому рідному місті настало велике замішання – через непорозуміння довкола встановлення пам’ятника тому самому Митрополитові. Не знаю справжніх причин неспокою та незгоди між львів’янами, тому не беруся судити, хто винен у такій ситуації.

Живемо в складну пору для нашої Батьківщини, коли будь-які протистояння серед жителів не на часі. Усяка активна незгода сьогодні дуже шкідлива, не говорю вже про ту, яка може бути результатом спланованого та оплачуваного кимсь підривання доброї слави міста та його мешканців. Якщо постать і заслуги митрополита Андрея не можуть об’єднати спільноту нашого міста, то родовиті львів’яни перетворюються на посміховисько.

Я, народжений у Львові й удостоєний ласки Божого провидіння послужити львів’янам хоч кілька років, разом із вами переживаю тривожні хвилини. Тому звертаюся до вас, шановні львів’яни чи навіть принагідні особи, які через роботу чи якимось іншим чином причетні до цієї делікатної справи, з проханням спокійно, без емоцій та, зрозуміло, без побічних інтересів поговорити одне з одним і – головне –   почути одне одного.

Якщо збережете спокій і усвідомлення спільного зацікавлення щодо збереження духовних цінностей, питомих цьому королівському місту, то в слушний час пам’ятник великого пастиря нашої Церкви постане на своєму місці як ваша спільна гордість і радість. Я також буду тішитися пам’ятником і зрілістю львів’ян. Разом із тим молюся, щоб милостивий Господь  - за заступництвом слуги Божого митрополита Андрея - своїми благодатями обдаровував та охороняв наше місто».   Звернення поширив Департамент інформації УГКЦ.