• Головна
  • Новини
  • Дві виставки, присвячені ювілею 200-ліття від дня народження о. Михайла Вербицького, відкриті у Львові...

Дві виставки, присвячені ювілею 200-ліття від дня народження о. Михайла Вербицького, відкриті у Львові

04.03.2015, 11:07
Дві виставки, присвячені ювілею 200-ліття від дня народження о. Михайла Вербицького, відкриті у Львові - фото 1
Одразу дві виставки, присвячені ювілею 200-ліття від дня народження о. Михайла Вербицького – композитора, хорового диригента, священика, громадського діяча, автора Державного Гімну України, відкрились цим днями у Львові.

exklusiv.gifОдразу дві виставки, присвячені ювілею 200-ліття від дня народження о. Михайла Вербицького – композитора, хорового диригента, священика, громадського діяча, автора Державного Гімну України, відкрились цим днями у Львові.

Як повідомив РІСУ Тарас Гринчишин, експонована від неділі 1 березня в архикатедральному соборі св. Юра виставка «Перші парафії о. Михайла Вербицького» є пересувною. Впродовж останніх місяців вона вже побувала у селах, де колись служив о. Вербицький – Завадові та Залужжі Яворівського району і Стрілках Старосамбірського району Львівської області. Згодом експозицію матимуть змогу побачити мешканці різних міст Львівщини та всієї України.

Вербицький_літургія.jpg

Створили цю виставку Світлана Кочергіна, науковий працівник Львівського історичного музею, Ганна Папірник, голова Львівського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Жіночий вибір» та Ольга Котовська, викладач Львівського регіонального інституту державного управління. Окрім того, вони підготували до ювілею книгу «У музиці життя до Господа полину. Невідоме з життя о. Михайла Вербицького».

Возьняк.jpg

Відкрив виставку після Архиєрейської Літургії архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк). Були присутніми далекі нащадки о. Михайла, зокрема, 67-річний праправнук Андрій Вербицький з родиною. До речі, цей чоловік уклав генеалогічне дерево роду Вербицьких, яке містить інформацію про понад сотню осіб з 9 поколінь. Воно також представлене на виставці.

праправнук.jpgБагато на ній різноманітних світлин і документів. Особливе зворушення викликає єдиний, дивом збережений, аркуш зі знищеної метричної книги із власноручним записом о. Вербицького про смерть його рідної доньки. Окрім того, тут чимало оригінальних речей з церков згаданих сіл. Деякими з них, цілком ймовірно, міг користуватися сам священик і композитор. 

Вербицький_аркуш.jpg

Ще одну виставку, під титулом «Творець українського Гімну», було відкрито 3 березня у Львівському музеї історії релігії. Відкриття супроводжувалось аншлагом: у традиційному виставковому залі музею –  колишній трапезній монастиря оо. домініканців, не залишилось жодного вільного місця. Участь у відкритті взяли обидва католицькі митрополити Львова: окрім владики Ігоря, на відкриття завітав очільник Конференції єпископату РКЦ в Україні архиєпископ Мечислав Мокшицький.

Мокшицький.jpg

На прохання організаторів виставки Зоряни Білик й Василя Банаха відгукнулися архівні й музейні установи Львова, надавши цінні документи зі своїх збірок. 

Найцікавішими можна вважати аркуш метричної книги із записом про народження Михайла Вербицького та документи часів його навчання у Львівській семінарії.

Вербицький_2.jpg

Зацікавлення відвідувачів викликають також автографи самого композитора, зокрема ноти до пісні «Ще не вмерла Україна» та молитви «Отче наш». Дуже вартісним є також те, що всі ці речі, зазвичай малодоступні для широких кіл громадськості, віднині стануть значно більш відомими – усі вони зображені у друкованому каталозі виставки. Підсумовуючи, можна сказати, що обидві виставки доволі гармонійно доповнюють одна одну. 

виставка.jpg

"Завершилось відкриття виставки виконанням творів авторства о. Михайла Вербицького у виконанні хорової капели "Дударик".

хор.jpg

Тим часом, святкування на честь о. Михайла Вербицького продовжуються: 4 березня  – у день ювілею –  відбудеться центральний захід у с. Млини (нині – Республіка Польща), де помер і похований його колишній парох о. Михайло Вербицький, а увечері 6 березня відповідну Урочисту академію буде проведено у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької.

Світлини Тараса Гринчишина