Українські редемптористи обрали нового протоігумена

30.11.2014, 16:04
Українські редемптористи обрали нового протоігумена - фото 1
Львівська провінція редемптористів 28 листопада 2014 р. обрала нового протоігумена. Ним став о. Андрій Рак, який наступні чотири роки буде виконувати уряд Провінційного настоятеля

о. Андрій РакЛьвівська провінція редемптористів 28 листопада 2014 р. обрала нового протоігумена. Ним став о. Андрій Рак, який наступні чотири роки буде виконувати уряд Провінційного настоятеля, повідомляє офіційний сайт провінції. Його попередник — о. Ігор Колісник — очолював українських редемптористів у 2010-2014 рр.

Довідка: Єромонах Андрій Рак народився 30 липня 1977 року в м. Новояворівськ на Львівщині.

У 1998 році вступив до новіціату Львівської провінції редемптористів, де у 2004 році склав вічні обіти.

Протягом 1999 – 2001 рр. вивчав філософію та богослов’я у Вищому Духовному Інституті імені бл. Миколая Чарнецького, м. Львів.

З 2002 по 2006 рр. магістерські студії католицького богослов’я на Леопольд-Франценс-Університеті в Інсбруку, Австрія.

Єрейське рукоположення отримав 25 листопада 2006 р. та продовжував своє служіння на різних редемптористичних парафіях в Україні.

Від 1 жовтня 2009 року служить в м. Інсбрук (Австрія), де знаходиться на докторантських студіях з морального богослов’я.

Редептористи – чоловіче монаше Згромадження Найсвятішого Відкупителя (назва в Україні: Чин Найсвятішого Ізбавителя», ЧНІ) (Congregatio Sanctissimi Redemptoris, CSSR). Католицьке монаше згромадження Папського права засноване святим Альфонсом Марією де Лігуорі та єпископом Томазо Фалькоей для роботи серед сільського населення та малозабезпечених сімей, які переживали брак духовного виховання. Згромадження діє в Латинській Церкві та Східних Католицьких Церквах.

В УГКЦ перший монастир редемптористів був заснований за ініціативи Митрополита Андрея Шептицького влітку 1913 року. У міжвоєнний період редемптористи розгорнули активну місійну діяльність в Галичині.

Після більшовицької окупації українські редемптористи зазнали репресій, ряд з них були вбиті. У 2001 р. св. Іван Павло ІІ беатифікував серед інших новомучеників редемптористів єпископів Миколая Чарнецького і Василя Величковського, оо. Івана Зятика і Зенона Ковалика. Нині тривають беатифікаційні процеси інших мучеників за віру з лона ЧНІ.

Сьогодні в Україні діє 11 монастирів ЧНІ. Серед єпископату УГКЦ в Україні — 6 владик є вихідцями з ЧНІ.