• Головна
  • Новини
  • Папа привітав УГКЦ із 100-річчям від народження свого вихователя Степана (Чміля)...

Папа привітав УГКЦ із 100-річчям від народження свого вихователя Степана (Чміля)

21.10.2014, 12:08
Папа привітав УГКЦ із 100-річчям від народження свого вихователя Степана (Чміля) - фото 1
У Судовій Вишні, що на Львівщині, 19 жовтня відзначили 100-ліття від народження владики УГКЦ Степана (Чміля) - першого українського салезіянина, ревного душпастиря, вихователя Папи Франциска.

czmil-100.gif-f.gifУ Судовій Вишні, що на Львівщині, 19 жовтня відзначили 100-ліття від народження владики УГКЦ Степана (Чміля) - першого українського салезіянина, ревного душпастиря, вихователя Папи Франциска.

За повідомленням Департаменту інформації УГКЦ, ювілей Степана Чміля зібрав надзвичайно велику кількість вірних, отців та братів Згромадження Салезіян, єрархію. Очолили святкування три архиєреї: єпарх Самбірсько-Дрогобицький Ярослав (Приріз), Апостольський Нунцій в Україні Томас Е. Галліксон та єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії Григорій (Комар).

Урочистості розпочались посвяченням пам’ятної таблиці у храмі Пресвятої Трійці (УАПЦ), де Степан Чміль був хрещений і миропомазаний, та походом до храму Преображення Господнього, де відбулась Архиєрейська Свята Літургія. Під час проповіді Владика Ярослав (Приріз) ознайомив вірних із особою та чеснотами їхнього земляка – монаха-салезіянина, священика і єпископа. Архиєрей зупинився на якостях вихователя і душпастиря, патріота і ревного священнослужителя, якими о. Степан Чміль відзначився і залишився у спогадах тих, які ще досі його пам’ятають: завжди спокійного і врівноваженого, люблячого і терпеливого, молитовного і працьовитого.

На завершення Літургії були прочитані листи привітання від Святішого Отця Франциска, Папи Римського, Блаженнішого Святослава (Шевчука) та архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря (Возьняка).

Показово, що у своєму листі Папа Франциск, говорячи про Степана Чміля, величає його єпископом.

Святкове відзначення 100-літнього ювілею владики Степана (Чміля) продовжилось академією в Народному домі м. Судова Вишня, де о. др. Євген Небесняк, салезіянин, який особисто знав святця, виголосив доповідь про життя і святість владики Степана.