• Головна
  • Новини
  • На Тернопільщині активістів підпільної Церкви нагородять спеціальною відзнакою...

На Тернопільщині активістів підпільної Церкви нагородять спеціальною відзнакою

14.05.2014, 09:37
На Тернопільщині активістів підпільної Церкви нагородять спеціальною відзнакою - фото 1
Спеціальні відзнаки до 25-річчя виходу УГКЦ з підпілля вручать людям, які берегли Церкву в роки гонінь.

WP_2014-s.jpgСпеціальні відзнаки до 25-річчя виходу УГКЦ з підпілля вручать людям, які берегли Церкву в роки гонінь.

Відзнаки і грамоти кожен із них отримає особисто, повідомив кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу прес-секретар Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ о. Олег Харишин.

“Кожен священик має благословення митрополита Василія (Семенюка) зібрати інформацію у своїй парафії про активних мирян — діячів Церкви у підпіллі. Відзнака і грамота будуть символом вдячності Церкви кожній людині, яка дбала, старалася, щоб священики приходили і служили у домівках”, - розповідає о. Олег Харишин.

Відзнаки урочисто вручать активістам підпільної Церкви або під час Всеукраїнської прощі до Марійського духовного центру у Зарваниці 19-20 липня, або вже на Архиєпархіяльному соборі “Жива парафія — місце зустрічі з Христом” у жовтні, продовжує прес-секретар.

“Ці люди ще живуть і ми їх хочемо вшанувати. Можливо, хтось отримає нагороду від священика вдома. Адже є прикуті до ліжка, хворі. Але відзнаки будуть вручати тільки особисто”, - коментує священик.

Наразі у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії УГКЦ триває збір інформації про активістів. Приміром, Зарваницький деканат, у якому в часи гонінь служив майбутній архиєпископ Василій Семенюк, уже зібрав дані про 30 людей.

“Робота триває приблизно від Різдва. Адже є люди і є урочиста дата — 25 років від виходу Церкви з підпілля. Церква пам'ятає про людей, завдяки яким віра була збережена”, - підсумовує о. Олег Харишин.