УГКЦ не готова перейти на Григоріанський календар

05.09.2013, 11:11
УГКЦ не готова перейти на Григоріанський календар - фото 1
Українська Греко-Католицька Церква найближчим часом не переходитиме на Григоріанський календар, бо для цього немає передумов і вагомих причин.

sv_01-ttt.jpgexklusiv.gifУкраїнська Греко-Католицька Церква найближчим часом не переходитиме на Григоріанський календар, бо для цього немає передумов і вагомих причин.

Про це повідомив Патріарх Святослав (Шевчук) під час веб-конференції на РІСУ.

«Запровадження календаря історично показує, що воно не було основним інструментом зближення чи єдності Церкви. Це радше питання внутрішньої дисципліни, яке може сприяти єдності, а може стояти й на перешкоді», - сказав він.

Патріарх Святослав зазначив, що частина УГКЦ у деяких державах перейшла на новий календарний стиль, проте це призвело до поділу парафій.

«Сьогодні УГКЦ живе за Григоріанським календарем у різних країнах відповідно до локальних потреб. Хоча часом ми були свідками дуже болючих календарних воєн в Північній Америці. Наслідки їх тривають ще по сьогоднішній день. Ми маємо випадки, коли одна парафія живе за різними календарями. І бідний священик з одною частиною громади мусить співати «Христос Воскрес», з іншою - проводити Страсні Богослужіння», - зауважив Предстоятель.

«Якщо мова йде про нашу Церкву в Україні, ми поки що не бачимо необхідних передумов, а також необхідного консенсусу ні серед нашого єпископату, ні серед нашого духовенства і вірних для того, щоби перейти на Григоріанський календар в Україні», - висловив свою думку Глава УГКЦ.

За його словами, до вирішення цього питання слід підходити виважено. Бо навіть перехід на новоюліанський календар - коли Різдво святкується за новим стилем, а Великдень - за старим, може привести до непорозумінь у Церкві та до розколу. У Греції, наприклад, новий стиль запровадила влада, де Православна Церква є державною. Однак таке нововведення викликало спротив та непослух багатьох вірян і священнослужителів.

«Тому треба брати до уваги саме локальні потреби наших вірних для того, щоби питання календаря, як було сказано, не творило причини для додаткових церковних поділів», - наголосив Патріарх Святослав (Шевчук).