• Головна
  • Новини
  • Члени Постійного Синоду УГКЦ у Шевтоні обговорили важливість морського апостоляту та підготовку Синоду Єпископів УГКЦ 2013 року...

Члени Постійного Синоду УГКЦ у Шевтоні обговорили важливість морського апостоляту та підготовку Синоду Єпископів УГКЦ 2013 року

06.12.2012, 16:55
Члени Постійного Синоду УГКЦ у Шевтоні обговорили важливість морського апостоляту та підготовку Синоду Єпископів УГКЦ 2013 року - фото 1
У відомому бенедиктинському монастирі в містечку Шевтонь (Бельгія) 5 грудня закінчилося засідання Постійного Синоду Єпископів УГКЦ, який розпочав роботу в Парижі 2 грудня.

У відомому бенедиктинському монастирі в містечку Шевтонь (Бельгія) 5 грудня закінчилося засідання Постійного Синоду Єпископів УГКЦ, який розпочав роботу в Парижі 2 грудня.

За повідомленням Департаменту інформації УГКЦ, основна увага членів Постійного Синоду була зосереджена на підготовці чергового Синоду Єпископів УГКЦ, який відбудеться 11-18 серпня 2013 року в Києві. Окрім цього, владики розглянули звіти Патріаршої комісії у справах євангелізації, Канонічного та Пасторально-місійного відділів, здійснили першу редакцію чергової групи канонів Партикулярного права та поблагословили пропозиції оргкомітету щодо Року віри, який Глава Церкви урочисто проголосив у соборі Святої Софії у Римі 14 жовтня 2012 року.

UGCC.jpg

Окрему увагу члени Постійного Синоду присвятили розвиткові морського апостоляту в УГКЦ. Актуальність питання зумовлена тим, що Україна є однією з найважливіших «морських» країн світу, а на кораблях цивільного флоту багатьох держав служать наші співвітчизники.

УГКЦ, маючи свої структури в різних куточках світу, і надалі надаватиме духовну опіку потребуючим морякам цивільного флоту. Відтепер цим родом служіння опікуватиметься окремо створена загальноцерковна структура, яку очолюватиме єпископ. Згодом буде опрацьовано душпастирський посібник для капелана морського апостоляту УГКЦ.

Перебуваючи в монастирі бенедиктинців, члени Постійного Синоду єпископів УГКЦ мали нагоду брати участь у молитовному житті спільноти, відвідати багату бібліотеку, ознайомитися з історією та сучасним розвитком монастиря. Особливим знаком духовної та історичної єдності між УГКЦ і цією унікальною в Католицькій Церкві монашою спільнотою став антимінс Митрополита Андрея (Шептицького), який ченці турботливо зберігають у своїй обителі і на якому члени Постійного Синоду служили Божественну Літургію.

Відомо, що ідеї Митрополита Андрея, пов’язані з екуменічним значенням монашества, надавали натхнення засновнику монастиря – отцеві Ламбертом Бодуеном. Після війни і ліквідації УГКЦ на українських землях монастир в Шевтоні гостинно прийняв біженців-студитів. А в останні роки ця спільнота підтримує студентів з України, які навчаються в Лювенському католицькому університеті. На сьогодні серед 26 монахів Шевтонської обителі, які походять з 10 країн світу, є також один українець

Довідка: Шевтонь – католицький бенедиктинський монастир, заснований в 1925 році в містечку Аме-Сюр-Мез в Бельгії о. Ламбертом Бодуеном для того, щоб служити єдності християн. У 1939 році монастир був перенесений в Шевтонь. Отець Ламберт також стояв біля витоків літургійного руху в Католицькій Церкві, мав численні контакти з християнами східної (візантійсько-слов'янської) традиції. Він присвятив своє життя пошукам згоди і однодумності між християнами через проникнення в глибини літургійного життя неподіленої Церкви. Таким чином головна мета монастиря: молитися за єдність християн.