• Головна
  • Новини
  • Патріарх Святослав представив членам Синоду єпископів Католицької Церкви досвід євангелізації в УГКЦ...

Патріарх Святослав представив членам Синоду єпископів Католицької Церкви досвід євангелізації в УГКЦ

13.10.2012, 18:44
Патріарх Святослав представив членам Синоду єпископів Католицької Церкви досвід євангелізації в УГКЦ - фото 1
Під час сьомого загального засідання ХІІІ Загальної асамблеї Синоду Єпископів 12 жовтня 2012 року свою доповідь представив Блаженніший Святослав (Шевчук), Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, який розповів про євангелізацію в Українській Греко-Католицькій Церкві.

60a8674ddb.jpgПід час сьомого загального засідання ХІІІ Загальної асамблеї Синоду Єпископів 12 жовтня 2012 року свою доповідь представив Блаженніший Святослав (Шевчук), Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, який розповів про євангелізацію в Українській Греко-Католицькій Церкві, − повідомляє радіо «Ватикан».

Глава УГКЦ зазначив, що євангелізація, як передавання віри, «не може бути звужена лише до рамок церковної пропаганди, інтелектуального пізнання правд віри чи суто практичного виміру людського зусилля». Адже віра – це цілковите прилучення людини до життя Пресвятої Трійці, а першим наслідком такого прийняття Євангелія у вірі є нове створення людини, тому «завдання Церкви передавати віру – означає народити нову людину в Христі та виплекати, зростити до зрілості в Христі, нового Божого сина чи доньку».

«Традиційне передавання віри в нашій Церкві завжди звершувалося в контексті міжособового стосунку», – зазначив Глава УГКЦ, пояснюючи, що «віра, як Божий дар і як чеснота, здатність до сприйняття та входження в Божественне життя, передбачає когось, хто народив нас у вірі Церкви, і того, хто зараз народився у вірі. «Винятковим контекстом, чи умовою такої євангелізації, є міжособова зустріч, що веде людину до зустрічі з воскреслим Христом», – наголосив Блаженніший Святослав, зазначаючи, що саме з огляду на це віру не можна передати за допомогою навіть найкращої духовної літератури чи Інтернету, «її здатні передавати лише віруючі, які вірою живуть».

papskyj_synod1_01.jpg

Доповідач пригадав, що під час комуністичних репресій віра передавалася в родині, «домашній церкві», в якій звіщали Боже Слово, плекали покликання та звершували Богослужіння і Святі Таїнства. І робили це ризикуючи втратити особисту свободу, а навіть і життя. Однак сьогодні в родині часто вже немає такого необхідного міжособового контексту для передавання віри від батьків до дітей і помітним є бажання перекласти обов’язки виховання дітей на школу та Церкву.

Блаженніший Святослав також представив опрацьовану Синодом Єпископів УГКЦ програму душпастирської діяльності Церкви до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», провідною ідеєю і завданням якої є євангелізація. «Уповні передавати віру сьогодні може парафія – базова християнська громада, місце зустрічі різних спільнот, осіб різного віку, середовище літургійного життя та молитви, проголошення Божого Слова, служіння ближньому та ділення вірою, що залишається живим простором особистої зустрічі з Особою Живого Христа», – зазначив він.

Серед пропозицій, які Глава УГКЦ представив синодальним отцям, прозвучало побажання переосмислити дисципліну уділення Святих Таїнств християнського втаємничення та Подружжя і спосіб підготовки до них, а також підкреслити роль хресних батьків та свідків таїнства Подружжя.

За його словами, потрібно також утвердити особливу роль монашества, навіть контемплятивного, в євангелізаційній місії Церкви. Окремого осмислення та оновлення, на думку Блаженнішого Святослава, потребує стан проповідництва у Церкві, що могло б стати темою наступного Папського Синоду.

Текст доповіді Блаженнішого Святослава: www.ugcc.org.ua/2540.0.html.