• Головна
  • Новини
  • Синод Єпископів УГКЦ проголосив блаженного Володимира Прийму Покровителем мирян...

Синод Єпископів УГКЦ проголосив блаженного Володимира Прийму Покровителем мирян

18.09.2012, 15:45
Синод Єпископів УГКЦ проголосив блаженного Володимира Прийму Покровителем мирян - фото 1
Єпископи УГКЦ проголосили блаженного Володимира Прийму Покровителем мирян УГКЦ та заохотили всіх вірних до почитання святих мирян Української Церкви.

Володимир ПриймаЄпископи УГКЦ проголосили блаженного Володимира Прийму Покровителем мирян УГКЦ та заохотили всіх вірних до почитання святих мирян Української Церкви. Про це повідомили у секретаріаті Синоду Єпископів УГКЦ

Нагадаємо, що 2012 рік в УГКЦ є Роком мирянина. Відповідно, члени Синоду обговорили, якою є роль мирян у житті та місії Церкви, що й стало головною темою Синоду.

Як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, основною думкою було те, що миряни належать до посвяченого Богові народу, є спадкоємцями союзу та адресатами обітниці спасіння. Церква потребує таких чоловіків і жінок, які б зуміли бути активними й творчими співробітниками пастирів у церковному житті та залишалися протагоністами в різних сферах, даючи християнське свідчення в сім’ї, на роботі та в побуті. Миряни мають бути співробітниками єпископів і священиків у душпастирській праці та служити своїми талантами й здібностями розбудові Тіла Христового, яким є Церква, і проповідуванню Царства Божого у світі.

За підсумками розгляду головної теми члени Синоду прийняли низку рішень, які мають допомогти мирянам краще усвідомити свою місію в Церкві.

Крім того, синодальні отці скерували окреме Пастирське послання до мирян УГКЦ. У ньому вони подякували Богові за дар святого Хрещення, яким Господь поблагословив наш народ, і висловили визнання мирянам за збереження святої віри, особливо в нелегких умовах еміграції та в часи комуністичного режиму в Україні. Владики також наголосили на дальшій важливій ролі мирян у розбудові Тіла Христового та у здійсненні місії Церкви. Було підкреслено особливу вагу родини, яка повинна стати «справжньою школою молитви і християнської любові». Члени Синоду також запросили мирян до активної участі у життя парафії, беручи до уваги програму розвитку УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

Довідка: Володимир Прийма загинув мученицькою смертю 26 червня 1941 року. Він служив дяком у Страдецькій церкві. Коли він разом із місцевим парохом о. Миколою Конрадом поверталися додому після сповіді хворої жінки, їх спіймали солдати НКВС і жорстоко закатували у лісі. Понівечені тіла Христових мучеників поховали на парафіяльному цвинтарі Страдецької гори.

Святіший Отець Іван Павло ІІ, під час свого візиту в Україну, проголосив о. Миколу Конрада і дяка Володимира Прийму блаженними мучениками Христової Церкви.