Сьогодні у Канаді розпочинає роботу Синод єпископів УГКЦ

09.09.2012, 12:05
Сьогодні у Канаді розпочинає роботу Синод єпископів УГКЦ - фото 1
9-15 вересня у Вінніпезі (Канада) розпочинає роботу Синод єпископів УГКЦ. У ньому візьмуть участь владики з Канади, України, Західної Європи, Латинської Америки, Сполучених Штатів Америки та Австралії.

9-15 вересня у Вінніпезі (Канада) розпочинає роботу Синод єпископів УГКЦ. У ньому візьмуть участь владики з Канади, України, Західної Європи, Латинської Америки, Сполучених Штатів Америки та Австралії. Зібрання владик приурочене до сотої річниці прибуття до Канади першого греко-католицького єпископа – блаженного священномученика Микити (Будки).

Синод-УГКЦ_Бразилія.jpg

У спеціальному Зверненні єпископів Української Греко-Католицької Церкви до вірних Канади наголошується, що владики прагнуть краще пізнати життя української греко-католицької громади в цій країні. «Очікуємо на зустріч, молитву і спілкування з вірними УГКЦ, які живуть у Канаді, щоб запевнити їх у нашій молитві за них, нашій пошані й любові», – йдеться у документі.

«Коли блаженний Микита 1912 року приїхав до Канади, він побачив намагання наших людей влаштувати своє життя на теренах, де їх спіткало чимало труднощів і перешкод, - наголошують автори документа. - Ці люди добре знали традиції та звичаї рідного українського краю, а тут вони опинилися ніби в іншому світі».

Як відзначають єрархи УГКЦ, владика Микита (Будка) із великою євангельською самопосвятою, у співпраці з духовенством, чернецтвом та активними мирянами, взявся за зміцнення  і розбудову українського церковного та громадського життя на теренах Канади. Завдяки його праці і праці його послідовників протягом останнього століття УГКЦ в Канаді чимало досягнула.

«Наша Церква розвинулася в першу поза межами України митрополію. Вона виховала багато єпископів, священиків, ченців і черниць для нашої Церкви не лише в Канаді, а й у всьому світі. Велике число мирян досягли успіхів у канадському суспільстві як вчителі та юристи, лікарі та інженери, політичні діячі та військові посадовці», - йдеться в документі. Також єпископи висловили подяку вірним УГКЦ за «відданість і вірність Божій справі, яку наша Церква особливо відчула на зламі 80–90-х років минулого століття, коли після довгих десятиліть переслідувань Господь дарував їй і рідному народові свободу».

«Молимося, щоб цей Синод став нагодою до того, щоб пóдув Святого Духа наповнив нашу Церкву і був нашим керманичем у майбутнє», – йдеться наприкінці Звернення, яке поширив Департамент інформації УГКЦ.