• Головна
  • Новини
  • 25 серпня відбувся чин наречення ректора УКУ о.д-ра Бориса Ґудзяка на єпископа...

25 серпня відбувся чин наречення ректора УКУ о.д-ра Бориса Ґудзяка на єпископа

25.08.2012, 23:12
25 серпня відбувся чин наречення ректора УКУ о.д-ра Бориса Ґудзяка на єпископа - фото 1

Участь у нареченні взяли: Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук), Папський нунцій в Україні Томас-Едвард Галіксон, Митрополит Львівський архиєпископ Ігор (Возьняк), Апостольський Екзарх для українців-католиків у Великобританії, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків Ірландії УГКЦ владика Гліб (Лончина).

Борис_Гудзяк.jpgexklusiv.gifВ Архикатедральному соборі св. Юра у Львові 25 серпня увечері відбувся чин архиєрейського найменування ректора УКУ о.д-ра Бориса Ґудзяка на єпископа. Участь у нареченні взяли: Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук), Папський нунцій в Україні Томас-Едвард Галіксон,  Митрополит Львівський архиєпископ Ігор (Возьняк), Апостольський Екзарх для українців-католиків у Великобританії, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків Ірландії УГКЦ владика Гліб (Лончина). 

Чин наречення відбувся за участю великої кількості духовенства, вірних та студентів УКУ.

Владика-номінат Борис Ґудзяк склав присягу на вірність Папі та УГКЦ. Був зачитаний Символ віри. Після Вечірньої відбувся Молитовний хід зі свічками від університетської церкви на вул. Стрийській у Львові до Колегіуму, де була влаштована студентська ватра та відбулася дружня розмова з владикою-номінатом.

В одній з розмов Борис Ґудзяк, який після хіротонії стане Апостольським Екзархом для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу, розповів історію, яка мала місце у 1982 році, коли він, будучи ще студентом семінарії у Римі, під час літнього стажування у Франції допомагав священику о. Павлу Когуту при будові будинку для українських прочан в Люрді. Таким чином, майбутній Апостольський Екзарх для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу пізнавав екзархат від підвалин.

Як РІСУ повідомляла, 21 липня Папа Бенедикт XVI прийняв зречення з уряду, яке у зв’язку з досягненням граничного віку подав владика Михаїл Гринчишин, ЧНІ, Апостольський Екзарх для українців греко-католиків у Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу. Його наступником Папа призначив о. д-ра Бориса Ґудзяка, надаючи йому титулярний осідок Каркабії. 

Хіротонія владики-номіната Бориса (Ґудзяка) відбудеться 26 серпня у соборі святого Юра, у Львові. Урочисту Літургію за участю владик, священиків, чернецтва та мирян УГКЦ о 11:00  очолить Патріарх Святослав (Шевчук). Отець Борис Ґудзяк стане  49-м єпископом УГКЦ.

Дата 26 серпня вибрана невипадково. У цей же день відбудеться також посвячення дітища ректора УКУ – студентського колегіуму ім. Йосифа Сліпого. Це символічно, адже протягом останніх років цей проект є під особливою увагою та опікою владики-номіната Бориса Ґудзяка.