• Головна
  • Новини
  • У Львові вперше за останні 70 років висвятили священика-єзуїта...

У Львові вперше за останні 70 років висвятили священика-єзуїта

02.08.2012, 16:55
У Львові вперше за останні 70 років висвятили священика-єзуїта - фото 1
Cьогодні, 2 серпня, у храмі св. Апостолів Петра і Павла у Львові, колишньому костелі єзуїтів, рукополежено у священики ченця-єзуїта Андрія Зелінського. За словами настоятеля храму о. Степана Суса, вперше за 70 років у цьому храмі відбулося рукоположення священика-єзуїта.

Храм св. Петра і Павла (кол. кост. єзуїтів) у Львові exklusiv.gifCьогодні, 2 серпня, у храмі св. Апостолів Петра і Павла у Львові, колишньому костелі єзуїтів, рукополежено у священики ченця-єзуїта Андрія Зелінського. За словами настоятеля храму о. Степана Суса, вперше за 70 років у цьому храмі відбулося возведення в сан священика-єзуїта.

Урочисту Літургію очолив архиєпископ-митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк). Йому співслужили священики-єзуїти з України, Росії, Польщі, Італії, Індії, Казахстану та Грузії.

Висвячення о. Андрія Зелінського відбулось у рамках конференції о.-єзуїтів з провінції, до якої належать країни колишнього СНД, що цими днями відбувається у Львові.

Обряд рукоположення на священикаУ святковому привітанні владика Ігор розповів історію життя і діяння пророка Іллі, чий день сьогодні відзначається за Юліанським календарем, та порівняв його зі служінням сучасного священика. Він благословив нововисвяченого єрея на вірність Богу, Церкві, народу, а вірян закликав не критикувати, а молитися за священиків, які є попри все людьми і можуть піддаватися спокусам. Також з вітальним словом виступив настоятель єзуїтів в Україні о. Давид Назар.

Наприкінці Богослужіння настоятель храму святих апостолів Петра і Павла о. Степан Сус вручив на згадку про цей день владиці, Товариству Ісуса і отцю Андрію гравюри храму.

Нововисвячений о. Андрій Зелінський отримав богословську освіту в єзуїтських університетах в США, також закінчив Києво-Могилянську академію за спеціальністю політологія. Протягом тривалого часу працював у Центрі військового капеланства УГКЦ, якому належить храм св. Петра і Павла.

Складання присягиНагадаємо, що храм єзуїтів було відкрито і освячено 6 грудня 2012 року, до цього там тривалий час знаходилась книгозбірня бібліотеки Стефаника.

Кореспонденту РІСУ вдалось поспілкуватись з отцем Паулем Чемпараті, індійцем, який зараз працює в Росії. Він народився у Південній Індії, зараз йому 63 роки, з них 42 – є єзуїтом і 32 – священиком. В Росії він допомагає в місцях проживання єзуїтів, допомагає зрозуміти духовну потребу людей, які до них звертаються. Для того, щоб стати єзуїтом у повному значенні цього слова, потрібно років 10-15 присвятити життю в Товаристві Ісуса, пройшовши наступні формації: кандидатура, новіціат, навчання в семінарії (магістеріум), третя «пробація». Після цього складаються довічні обіти – це і є остаточне зачислення до чину.

В Україні нараховується понад десять священиків і семінаристів-єзуїтів, більшість з них служать у двох обрядах. У Росії їх дещо менше. В пострадянській провінції загальна кількість сягає понад 50 ченців-єзуїтів, у той час, як кількість єзуїтів в світі близько 20 тисяч. На сьогодні найбільша кількість ченців-єзуїтів є в Індії — тут їх нараховується близько 4 тисяч, є численні нові покликання. На території країни діє 18 єзуїтських провінцій.

Настоятелі єзуїтських спільнот з різних країн світу