• Головна
  • Новини
  • Через рік-два Митрополита Андрея Шептицького оголосять блаженним, - єпископ Михаїл (Гринчишин)...

Через рік-два Митрополита Андрея Шептицького оголосять блаженним, - єпископ Михаїл (Гринчишин)

25.06.2012, 12:35
Через рік-два Митрополита Андрея Шептицького оголосять блаженним, - єпископ Михаїл (Гринчишин) - фото 1

Андрей Шептицький – найвеличніша церковна постать в історії всієї української Церкви. Так вважає колишній багатолітній постулятор у беатифікаційному процесі Митрополита Андрея апостольський екзарх для українців Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії єпископ Михаїл (Гринчишин).

Митрополит Андрей ШептицькийАндрей Шептицький – найвеличніша церковна постать в історії всієї української Церкви. Так вважає багаторічний колишний постулятор у беатифікаційному процесі Митрополита Андрея апостольський екзарх для українців Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії єпископ Михаїл (Гринчишин).

«Яка б була наша Церква бідна без Шептицького! Він залишив надзвичайно велику спадщину», - сказав єпископ у інтерв’ю для Радіо Свобода.

Постаттю Митрополита Андрея владика Михаїл зацікавився у1944 році. У 1958-му він став постулятором у справі беатифікації Шептицького. За його словами, офіційне відкриття процесу відбулося у часи понтифікату Папи Івана ХХІІІ, який особисто був знайомий з Митрополитом Андреєм, і дуже схвально про нього відгукувався.

«Іван ХХІІІ сказав, що знав Андрея Шептицького, що це була велика людина, яку не розуміли свої і чужі. «Дав би Бог, щоб він скоро став святим», – сказав Папа і завершив фразою, що прославлення святих – це велике таїнство Боже. Після зустрічі з папою відбулось офіційне відкриття процесу беатифікації митрополита Андрея», - повідомив він.

Єпископ зазначив, що серед духовенства Католицької Церкви були також й такі особи, які намагалися зірвати процес беатифікації Митрополита.

«На початку процесу кардинал Вишинський із Польщі двічі домагався закриття. Але у 1959 році в Рим приїхав із власної ініціативи старший син львівського рабина Курт Левін, який свідчив про Митрополита, який переховував його й інших євреїв від нацистів у роки Другової світової війни. Курт Левін довів праведність життя Митрополита» - веде мову владику Михаїл.

«Папа Іван XXIII відновив процес беатифікації. Але через два роки кардинал Вишинський знову звернувся до Конгрегації – і процес Шептицького знову був завішений. Але у Рим у 1963 році повернувся з заслання кардинал Йосип Сліпий, який свідчив у справі Андрея Шептицького. І Папа поновив процес», — додав єпископ.

Єпископ Михаїл (Гринчишин) зауважив, що справа про визнання блаженним Митропорлита Андрея триває багато часу, але таке очікування тільки мобілізує.

«Ми й сьогодні до кінця не розуміємо, яку велику Людину подарував Господь українському народові і Церкві. Донині пізнаю митрополита», — наголосив він.

«Конгрегація у справі святих має розглянути випадок зцілення у США дівчинки. Українська родина молилася до Митрополита Андрея за оздоровлення дитини, яка народилася з фізичними вадами. Цей випадок вже зафіксований, лікарі дали свої висновки, що це надприроднє явище. Я сподіваюсь, що через рік-два митрополит буде проголошений блаженним», — сказав апостольський екзарх для українців Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії єпископ Михаїл (Гринчишин).