• Головна
  • Новини
  • У с. Потелич урочисто відзначили 510-ту річницю церкви Святого Духа...

У с. Потелич урочисто відзначили 510-ту річницю церкви Святого Духа

08.06.2012, 11:19
У с. Потелич урочисто відзначили 510-ту річницю церкви Святого Духа - фото 1
Храм Святого Духа є пам’яткою архітектури національного значення і претендує потрапити до списку спадщини ЮНЕСКО.

Храм Святого Духа є пам’яткою архітектури національного значення і претендує потрапити до списку спадщини ЮНЕСКО.

Потелич-1.jpg

За інформацією прес-служби Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ, правлячий архиєрей Михаїл (Колтун) 4 червня освятив новий престіл у вівтарі старовинного храму та очолив Літургію. Йому співслужили шістнадцять священиків, серед них вихідці із Потелич. Увечері біля храму відбувся святковий концерт священичого тріо «Новий час». Свято організував настоятель храму – о. Роман Семенюк.

Потелич-2.jpg

Звертаючись до чисельно присутніх парафіян та гостей, єпископ Михаїл сказав: «Цей храм – це історія віри і молитви, це пам’ятка нашої християнської культури. Цей храм пережив різні лихоліття, але прийшов час миру, коли ми можемо відновити цей храм, зберігати його як спадщину віків, яка прийшла до наших днів через руїни. Наше завдання любити цей храм Святого Духа, який спорудили наші предки».

Потелич-3.jpg

Директор Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовкві, п. Володимир Герич зазначив: «На тлі наших життєвих негараздів ми все більше починаємо розуміти вартість своєї культурної спадщини. Адже в наших пам’ятках наша історія і наше майбутнє. Ця церква є пам’яткою архітектури, яка належить регіону і всій державі, а ми хочемо щоби вона належала всьому світові. Тому докладаються зусилля, щоби в наступному році ця церква увійшла в список світової і культурної спадщини ЮНЕСКО (претенденти: 8 дерев’яних храмів з України та 8 з Польщі)».

Довідка: Церква Святого Духа (1502 рік) – найстаріша дерев`яна церква Львівщини, збудована гончарами с. Потелич на місці церкви Бориса і Гліба, яку спалили татари. Тут колись Богдан Хмельницький побував на богослужінні, коли чекав з розвідки вістуна Буняка.

Церква тризрубна, двоверха будівля розміром 18,3 х 7,0 м. У XVIIст. до неї встановили новий двоярусний іконостас. У 1620-1640 рр. розписана, у 1683 р. відомий маляр Іван Руткович намалював ікону "Деісус". У 1718 році реставрована майстром Казимиром Домініковичем. Наступна реставрація, проведена тим же майстром, відбулася у 1736 і 1753 рр. Тоді замінили підвалини і перекриття над вівтарем, відремонтували піддашшя, а також західні та південні двері. Наступне відновлення відбулося у 1831 р., потім у 1903 і 1923 рр., коли усі гонтові дахи і обшиття стін замінили бляхою. У 1970-1972 рр. відреставрована до первісного вигляду. Пам'ятка архітектури національного значення. В цей же час реставрували і стінопис. Поряд розташована дерев`яна квадратова в плані двоярусна дзвінниця розміром 4,4 х 4,4 м., збудована у той самий час, що і церква. Дзвінницю ремонтував майстер Казимир Домінікович у 1736 році, а потім вона була відреставрована 1970 року.