• Головна
  • Новини
  • Згромадження сестер катехиток святої Анни святкує своє 80-ліття...

Згромадження сестер катехиток святої Анни святкує своє 80-ліття

27.05.2012, 12:05
Цього року 24 травня виповнюється 80 років із дня заснування Згромадження сестер катехиток святої Анни.

Цього року 24 травня виповнюється 80 років із дня заснування Згромадження сестер катехиток святої Анни.

Згромадження було створене в 1932 році у Бразилії о. Омеляном Йосафатом Ананевичем, українським священиком-місіонером. Співзасновницею була сестра Франциска-Марія Водоніс.

За повідомленням Департаменту інформації УГКЦ, Згромадження виникло як відповідь на потреби українців другої хвилі еміграції, які у 30-ті роки минулого століття масово приїжджали на бразильську землю у пошуках роботи.

Основною харизмою Згромадження є катехизація дорослих і дітей.

З 1971 року сестри опікуються Патріаршим двором у Римі, на площі Мадонна деі Монті, та катехизують при українській парафії Святих Сергія і Вакха у Вічному місті, з 1983 року працюють у Семінарії святого Йосафата у Вашингтоні, а з 30 березня 1991 року - у митрополичих палатах на Свято-Юрській горі. У 1992 році засновано новіціат сестер у Брюховичах біля Львова. Сьогодні спільнота є згромадженням єпархіального права. Осідок його головної управи знаходиться у місті Пінєйріньо-Куритиба.

Довідка: О. Омелян Ананевич під час перебувння у Бразилії вирішив допомогти в українським священикам у справі душ пастирства і заснував "Згромадження сестер францисканок Третього чину". Метою діяльності новоствореної спільноти була допомога священикам у християнському вихованні українських емігрантів, а головно дітей та молоді, а також праця при українських парафіях і школах.

Владика Костянтин (Богачевський), тогочасний Апостольський візитатор українців у Бразилії, підтримав о. Омеляна в цій ініціативі. Першими сестрами Згромадження стали українськи Марія Водоніс, Дометеля Жовта, Катерина Худик. Вони одягнули монаший одяг святого Франциска і нареклися іменами: Франциска, Моніка і Бернадета. Сестри відразу ж розпочали активну працю в школах і парафіях. Через рік до Згромадження вступило ще три кандидатки.

Засновник подбав про те, щоб сестри на початку здобули вишкіл у монахинь французького Згромадження святого Йосифа в Куритибі. Священик підтримував українок листами, порадами. Потім він привіз їх до містечка Маллет (штат Парана), де вони винайняли хату та почали провадити спільне духовне життя: разом молилися, роздумували над Євангелієм і працювали. Душпастир тричі на тиждень проводив для спільноти конференції, пояснював правила святого Франциска і готував монахинь до активної діяльності.

Одночасно о. Омелян виклопотав дозвіл церковної влади на створення нового Згромадження святого Франциска Третього чину, візантійського обряду, який отримав від єпарха Понта Ґросси. 1945 року, за пропозицією о. Методія Коваля, який був духовним провідником Згромадження після того, як о. Омелян вступив до монастиря францисканців, було змінено назву на "Згромадження сестер катехиток святої Анни".