• Головна
  • Новини
  • Єпископ УГКЦ: особа о. Омеляна Ковча є такою, з якою не соромно показатись світові...

Єпископ УГКЦ: особа о. Омеляна Ковча є такою, з якою не соромно показатись світові

09.05.2012, 16:36
Єпископ УГКЦ: особа о. Омеляна Ковча є такою, з якою не соромно показатись світові - фото 1
Особа блаженного Омеляна Ковча – це скарб, який має українська нація, український народ, Українська Греко-Католицька Церква.

Омелян КовчОсоба блаженного Омеляна Ковча – це скарб, який має українська нація, український народ, УкраїнськаГреко-Католицька Церква. Про це 8 травня на прес-конференції сказав єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ Венедикт (Алексійчук), повідомляє ЗІК.

«Кожен з нас має досвід, що ми живемо в непростому світі, постійно розчаровуємося, постійно знеохочуємося. Нарікаємо на ті чи інші життєві ситуації. Тому є дуже важливо, щоб світ побачив щось пречудесне, що було в нашому українському народові. Щоб ми побачили певні дари, які Бог дав нам і які зуміли вирости серед нашої нації. Я деколи жартома кажу, що особа Омеляна Ковча є такою, з якою не стидно показатись світові. Я думаю, що ми, як українці, до кінця не усвідомили цінність і важливість цієї особистості Він являє собою, найперше, образ людини, образ християнина і священика», – наголосив владика Венедикт.

На підтвердження своїх слів він навів сторінки з біографія блаженного священномученика Омеляна Ковча: «Після своїх студій повертається на Україну і одразу на поклик серця, коли потрібно було йти працювати капеланом, він відкликається, бо бачив, що у цьому його потреба. Це, напевно, його критерій життя – бути там, де є найбільша потреба. Тоді повертається з непростих життєвих ситуацій, був декілька разів на грані життя і смерті в часи війни, вертається на Галичину, де служить парохом в Перемишлянах. Мав постійні обшуки тогочасної польської влади, декілька разів був заарештований. Це особа, як вказують очевидці, хата якої завжди була відрита для всіх. Приймав сиріт на виховання. Люди казали, що над його хатою літають ангели. Завжди був відкритий на потреби людей.

Приходить перша радянська окупація, яка швидко взялася за польських урядовців і він стає на обороні польського населення, яке переслідують. Тих, від кого сам терпів декілька років тому. Приходить безпощадна німецька окупація і вже в трудність попадає єврейський народ, і він боронить їх. Зганяють німці до синагоги євреїв, хочуть їх спалити, а він їх рятує. І за своє таке піклування про євреїв заарештований і доправлений до концтабору Майданек у Польщі. Митрополит Андрей Шептицький не раз клопотався про його звільнення. Він свідомо не хоче цього і пише свій знаменитий лист, де каже, що хоче бути там і допомагати людям переходити у вічність. Знак цієї людяності він мав в будь-яких обставинах життя, завжди ставав на захист потребуючих, переслідуваних».

Нагадаємо, понад тисячу священиків різних конфесій зголосилися взяти участь у прощі та відкритті пам’ятника блаженному священномученику Омеляну Ковчу у Перемишлянах на Львівщині, яке відбудеться 11 травня.