• Головна
  • Новини
  • «Постити – це насамперед стримуватися від гріха, від злих звичок і пристрастей», – Патріарх Святослав...

«Постити – це насамперед стримуватися від гріха, від злих звичок і пристрастей», – Патріарх Святослав

27.02.2012, 09:06
«Постити – це насамперед стримуватися від гріха, від злих звичок і пристрастей», – Патріарх Святослав - фото 1
У посланні Предстоятель УГКЦ вказує на такі необхідні елементи Великого посту: покаяння і покута, молитва, милостиня.

Святослав_(Шевчук).jpg«Потрібно пам’ятати, що дотримуватися посту не означає лише обмежити себе в їжі та розвагах. Постити – це насамперед стримуватися від гріха, від злих звичок і пристрастей. Це також відкинення байдужості, злих помислів та егоїзму. Великий піст – це запрошення, скероване до кожного з нас, зранених гріхами, обтяжених немочами та виснажених щоденними клопотами, кинутися в Господні обійми», – пояснює Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, у своєму Пастирському посланні на Великий піст, яке оприлюднив Департамент інформації УГКЦ.

У посланні Предстоятель УГКЦ вказує на такі необхідні елементи Великого посту: покаяння і покута, молитва, милостиня.

Патріарх Святослав зазначає також, що Великий піст – це час інтенсивної молитви. «Відмовляючись у цей період від розваг, ми одночасно маємо більше уваги присвячувати спілкуванню з Богом: через участь у великопісних Богослужіннях у храмі, а також через тривалішу та більш ревну молитву в родинному колі й на самоті», – пояснює Предстоятель УГКЦ.

При цьому він пригадав про практику, яка нещодавно була запроваджена в усій УГКЦ – читання Божого Слова у сім’ї та доручив, тим, хто уже це здійснює, продовжувати й поширювати цю практику, а тим, хто ще не почав цього робити, побажав, щоб «Великий піст став нагодою почати пізнавати Боже Слово і щоразу більше ним жити».

Патріарх Святослав говорить також про діла милосердя, які називає «необхідною умовою великопісної духовної мандрівки». «До милостині покликані всі християни, незалежно від достатку чи матеріальної спроможності», – наголошує Глава УГКЦ, цитуючи слова св. Лева Великого.

На завершення Глава УГКЦ побажав, щоб Великий піст подарував усім «оновлення духовного життя, пробудження християнської ревності та любові до Бога й ближнього у парафіяльних спільнотах та монаших обителях».