У Тернополі урочисто проголосили митрополію УГКЦ

22.12.2011, 18:28
У Тернополі урочисто проголосили митрополію УГКЦ - фото 1
Під час Архиєрейської Літургії, яку очолив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) і в якій співслужило греко- і римо-католицьке духовенство, проголосили 22 грудня Тернопільсько-Зборівську архиєпархію УГКЦ та Тернопільську митрополію УГКЦ.

Проголошення митрополії УГКЦ в Тернополіexklusiv.gifПід час Архиєрейської Літургії, яку очолив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) і в якій співслужило греко- і римо-католицьке духовенство, проголосили 22 грудня Тернопільсько-Зборівську архиєпархію УГКЦ та Тернопільську митрополію УГКЦ.

Подія відбулася в екуменічному дусі за участю духовенства, єрархів із України, Польщі, Угорщини, США та Ватикану. Серед учасників – архиєпископ-митрополит Львівський РКЦ в Україні Мечислав Мокшицький, а також Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Томас Едвард Галліксон. Були присутні і представники Православних Церков, серед яких – один владика: єпископ Тернопільський і Бучацький УПЦ Київського патріархату Нестор (Писик).

Проголошення митрополії відбулося у храмовий празник Кафедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці і в роковини прийняття священства теперішнім митрополитом Василієм (Семенюком) – він отримав свячення 22 грудня 1975 р. Відтак і теперішні урочистості відбулися під знаком Богородиці, згадував неодноразово Блаженніший Святослав.

“Високопреосвященний владико, митрополите, ми сьогодні від усього серця щиро вітаємо вас. Дякуємо вам за дар вашого священничого життя і покликання, дар вірності Християнській Церкві. Пречиста Діва Марія, Богородиця, яку ви так любите, зволила, щоб митрополія була проголошена саме у її свято,” говорив Патріарх УГКЦ.

Але зміни в Церкві не є тільки інституційними, йшлося неодноразово під час Літургії.

“Саме у Церкві сьогодні людина і може відродитися. Відкривається ще один дуже важливий центр відродження людини й українського народу,” – вів далі Патріарх. –

Статус митрополії дозволить УГКЦ на місці працювати дієвіше, а митрополитові, як представникові Патріарха, мати більше прав у своїй пасторальній та адміністративній праці.

“Слово “зміна” може мати як позитивне, так і негативне значення. Я був в Одесі два тижні тому і прочитав фразу Жванецького: “Вы еще растете или уже стареете?” Отож, ми будемо старіти, якщо стоятимемо на місці. А сьогодні Церква розвивається і це означає, що вона молода. Я би хотів, щоб кожний наш вірянин розвивався і морально, і духовно – брав активну участь у житті своєї парохії, пояснює Глава УГКЦ.

Митрополит Тернопільський Василій (Семенюк) пояснив, що функціонування митрополії сприятиме покращенню церковної співпраці не тільки на загально церковному рівні, а й між Тернопільсько-Зборівською архиєпархією і Бучацькою єпархією УГКЦ, які тепер юрисдикційно об’єднані.

“Заохочую всіх до ревної молитви і праці заради доброго функціонування новостворених митрополій і здійснення мрій нашого земляка Патріарха Йосифа. Щоб невдовзі успіх Української Греко-Католицької Церкви увінчався визнанням Патріархату”, – сказав владика-митрополит.