• Головна
  • Новини
  • На проголошення митрополії УГКЦ у Тернополі зберуться приблизно 25 владик...

На проголошення митрополії УГКЦ у Тернополі зберуться приблизно 25 владик

21.12.2011, 09:27
На проголошення митрополії УГКЦ у Тернополі зберуться приблизно 25 владик - фото 1
Тернопільсько-Зборівську митрополію УГКЦ проголосять у четвер, 22 грудня. Із цієї нагоди у кафедральному соборі Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці у столиці Західного Поділля Літургію служитиме Верховний Архиєпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук).

о. Віталій Козак і о. Андрій Романківexklusiv.gifТернопільсько-Зборівську митрополію УГКЦ проголосять у четвер, 22 грудня. Із цієї нагоди у кафедральному соборі Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці у столиці Західного Поділля Літургію служитиме Верховний Архиєпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук).

Літургія розпочнеться об 11.00 і саме під час неї зачитають декрет про створення нової церковної одиниці, — повідомив кореспондент РІСУ у Тернополі Володимир Мороз.

Нагадаємо, що згідно з рішенням Синоду єпископів УГКЦ, згадана митрополія включатиме теперішні Тернопільсько-Зборівську та Бучацьку єпархії і Хмельницький вікаріат першої із них. Першим митрополитом Тернопільським стане єпарх Тернопільсько-Зборівський Василь (Семенюк).

“Чекаємо на Патріарха Святослава, владик УГКЦ з України, главу Греко-Католицької Церкви Угорщини, митрополита УГКЦ із Польщі. Будуть присутніми наші брати у вірі латинського обряду. Зокрема, його екселенція Митрополит Мечислав Мокшицький зі Львова, єпископ Маркіян Трофим’як із Луцька. З великою радістю також очікуємо папського нунція. Запрошені представники Православних Церков. Загалом зберуться приблизно 25 архиєпископів, митрополитів та єпископів”, — розповів під час прес-конференції 19 грудня вікарій Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ о. Андрій Романків.

Тільки із Тернопілля на церемонії проголошення митрополії будуть приблизно 200 священиків.

“Але не тільки із Тернопільсько-Зборівської та Бучацької єпархій, а й із теренів, що тепер становлять Хмельницький вікаріат, який з Божої волі у майбутньому може стати екзархатом”, — продовжив отець А. Романків.

Митрополії із центром у Тернополі досі ніколи не було: у Середньовіччі ці території входили до складу Київської та Галицької митрополій, потім – в об’єднану Києво-Галицьку, і вже у Нові часи – у Галицьку митрополію, повідомив історичний контекст відповідних змін отець-доктор Віталій Козак.

“Галицька єпархія у складі Київської митрополії була однією із семи найдавніших. Вона, як і всі єпархії тих часів, була дуже розлогою. На схід вона простягалася аж до межі Поділля, до сучасної Одещини. До утворення Галицької митрополії долучилися Галицько-волинські князі”, — каже він.

Теперішні ж зміни відбуваються не через чиєсь особисте бажання, а внаслідок внутрішнього розвитку і росту самої Церкви.

“Маємо унікальну історичну можливість – ось уже 20 років наша Церква розвивається у незалежній Україні. І утворення нових митрополій – певна оцінка цих 20-ти років”, — пояснює отець А. Романків.

“Тому для нас усіх це – спільне свято, спільна радість. Це – кроки до повноти нашої Церкви, до Патріархату. Буде багато позитивних пасторальних наслідків проголошення митрополії. До неї увійдуть терени, подібні за напрямком розвитку, аграрні, в яких парохії часто віддалені одна від одної. Митрополія — нагода до тіснішої співпраці”, — продовжує вікарій. Відтак зміни повинні спонукати до подальшого розвитку.

В УГКЦ готові до того, що тернопільський катедральний храм не вмістить усіх віруючих, які прибудуть на архиєрейську Літургію – її демонструватимуть з допомогою великого екрана. Окрім того, чоловіки-учасники Літургії, які стоятимуть зовні, матимуть дозвіл не знімати головні убори з огляду на холод.

До слова, у Тернопільсько-Зборівській єпархії УГКЦ теж лунають запитання про те, як вплине проголошення митрополії на стосунки із Православними Церквами.

“Сьогодні маємо реакції тільки окремих представників окремих Церков. Є позитивні і менш позитивні відгуки”, — констатує отець-вікарій.

Але він наголошує – зміни в УГКЦ потрібно розуміти передусім як вияв “дозрівання церковної структури”. І зміни ці, як підтверджує отець А. Романків, це – водночас стимул для духовного вдосконалення, піднесення рівня християнської свідомості вірних УГКЦ.